Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Contractul pe o durată determinată, doar pentru lucrări temporare
Care este durata maximă a contractului individual de muncă încheiat pe o perioadă determinată?
Artur Croitoru, Chişinău |
Codul muncii, în art. 54 alin. (2), prevede că acest tip de contract poate fi încheiat pe o durată determinată, ce nu depăşeşte cinci ani, adică numai în vederea executării unor lucrări cu caracter temporar.
Concediul medical, plătit în funcţie de stagiul de cotizare
Lucrez din 1975 la aceeaşi întreprindere. Acum sunt în concediu medical, dar pentru el mi se achită mai puţin decât salariul mediu lunar. Este acest lucru corect sub aspect legal?
Ludmila Paiu, Orhei |
Dispoziţia art. 123 din Codul muncii prevede ca tuturor salariaţilor şi ucenicilor să le fie plătit concediul medical în baza certificatului medical eliberat în corespundere cu legislaţia în vigoare. Modul de stabilire, calculare şi achitare a indemnizaţiilor din bugetul asigurărilor sociale de stat în legătură cu acest tip de concediu este prevăzut de Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004.
Potrivit art. 13 din legea menţionată, cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este stabilit în mod diferenţiat. În funcţie de stagiul de cotizare, acesta poate constitui: 60 la sută din baza de calcul stabilită conform art.7 – în cazul unui stagiu de cotizare de până la cinci ani; 70 la sută din baza de calcul stabilită conform art.7 – în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între cinci şi opt ani; 90 la sută din baza de calcul stabilită conform art.7 – în cazul unui stagiu de cotizare de peste opt ani.
Cuantumul indemnizaţiei de 100 de procente este stabilit numai pentru incapacitate temporară de muncă pricinuită de tuberculoză, SIDA sau de cancer de orice tip din baza de calcul stabilită conform art.7 din aceeaşi lege. Art.7 din legea respectivă stabileşte anumite particularităţi ale bazei de calcul a indemnizaţiei de asigurare socială, inclusiv a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă.
Baza de calcul a acestor indemnizaţii o constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele şase luni calendaristice premergătoare lunii în care s-a produs riscul asigurat. Baza de calcul nu poate depăşi suma a cinci salarii medii lunare pe economie prognozate pe anul respectiv.
În cazul în care lunile luate în calcul sunt lucrate incomplet din motive întemeiate, la determinarea bazei de calcul se ia în considerare venitul asigurat din lunile calendaristice lucrate complet în perioada respectivă. Dacă asiguratul a lucrat mai puţin de şase luni, baza de calcul este venitul mediu lunar asigurat, realizat în lunile calendaristice lucrate integral. În cazul în care a fost realizat un stagiu de cotizare mai mic de o lună calendaristică, se ia în considerare venitul asigurat din zilele lucrate.
În cazul lipsei motivate a venitului asigurat în ultimele şase luni calendaristice premergătoare lunii în care s-a produs riscul asigurat, baza de calcul este salariul tarifar sau salariul de funcţie al beneficiarului.
Dacă nu sunteţi de acord cu cuantumul lunar al indemnizaţiei, aveţi tot dreptul să vă adresaţi la Casa Naţională de Asigurări Sociale sau la structura teritorială a acesteia.