25 iulie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Concediul de odihnă, după 10 luni de lucru în şcoală

Loading
Cititorii ne scriu Concediul de odihnă, după 10 luni de lucru în şcoală
Concediul de odihnă, după 10 luni de lucru în şcoală

 

 

profesor

Foto: ziuanews.ro

„Sunt profesoară de biologie şi chimie şi lucrez în şcoală de pe 15 august 2013. M-am angajat în câmpul muncii îndată după absolvirea fa­cultăţii şi am până acum 10 luni lucrate. Aş vrea să ştiu câte zile de concediu mi se cuvin în acest caz.”

 

Viorica Poiarchin, or. Cimişlia

 

Potrivit specialiştilor din Departamentul juridic al Con­federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, dreptul la concediul de odihnă anual plătit constituie o garanţie pentru toţi salariaţii. Durata lui nu poate fi mai mică de 28 de zile calendaristice. Pentru salariaţii din unele ra­muri ale economiei naţionale, de exemplu, învăţământ, ocrotirea sănătăţii, serviciul public, se poate stabili prin lege organică o altă durată a acestui tip de concediu.

În această ordine de idei, în art. 299 din Codul mun­cii se vorbeşte despre concediul de odihnă anual prelun­git. Alin. (1) din acest articol determină durata concretă (de la 28 la 62 de zile calendaristice) a concediilor de odihnă anuale prelungite plătite pentru cadrele didactice, în funcţie de nivelul sau tipul instituţiei de învăţământ în care îşi desfăşoară activitatea.

Acelaşi articol dispune că, la sfârşitul anului şcolar, ca­drele didactice ale instituţiilor de învăţământ beneficiază de un concediu de odihnă plătit cu durata de:

• 62 de zile calendaristice – pentru cadrele didactice din instituţiile de învăţământ superior, din colegii, licee, gimnazii şi şcoli de cultură generală de toate tipurile;

• 42 de zile calendaristice – pentru cadrele didactice din instituţiile preşcolare de toate tipurile;

• 28 de zile calendaristice – pentru cadrele didactice din instituţiile extraşcolare şi din şcolile sportive pentru copii.

Prin urmare, durata concediului de odihnă anual, în condiţiile indicate în întrebarea de mai sus constituie 62 de zile calendaristice.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Vadim
    08.06.2015

    Am fost angajat pe data de 1 septembrie 2014 şi la sfîrșitul anului scolar mi sa spus ca nu am dreptul la 62 de zile de concediu dar numai de 46 de zile! Este corect sau nu?

Citește și
slot thailand