2 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Concediul de odihnă anual plătit: nuanțe și particularități

Loading
Cetăţeanul şi legea Concediul de odihnă anual plătit: nuanțe și particularități
Concediul de odihnă anual plătit: nuanțe și particularități
agora.ru

Vă rog să ne explicați care sunt particularitățile juridice ale acordării concediilor de odihnă anual plătite?

Andreea Țurcan, Drochia

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Dreptul la concediu de odihnă anual plătit constituie o garanție pen­tru toți salariații, ce rezultă din conținutul art. 43 alin. (2) din Constituția Republicii Moldova. În această ordine de idei, dreptul la concediu de odihnă anual plătit nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări. Orice înțelegere prin care se renunță, total sau parțial, la acest drept este nulă. Mai mult, în scopul asigurării acestei garanții constituționale, în domeniul muncii, legea specifică particularitățile și condițiile acordării concediului de odihnă anual plătit pentru primul an de muncă și pentru anii următori.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 115 din Codul muncii, concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă salariaților după expirarea a șase luni de muncă la unitatea respectivă.

Înainte de expirarea a șase luni de muncă la unitate, concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă, în baza unei cereri scrise, următoarelor categorii de salariați:

  1. femeilor – înainte de concediul de maternitate sau imediat după el;
  2. salariaților în vârstă de până la 18 ani;
  3. altor salariați, conform legislației în vigoare.

Concediul de odihnă pentru primul an de muncă poate fi acordat salariatului și înainte de expirarea a șase luni de muncă la unitate.

În cazul de transferare a salariatului dintr-o unitate în alta, concediul de odihnă anual i se poate acorda și înainte de expirarea a șase luni de muncă după transfer.

Concediul de odihnă anual pentru următorii ani de muncă se acordă salariatului, în baza unei cereri scrise, conform programării stabilite. La cererea scrisă a salariatului, concediul de odihnă anual poate fi acordat și în afara programării stabilite.

 

Perioada și durata concediilor de odihnă anuale programate pot fi modificate la solicitarea salariatului, cu acordul angajatorului

 

Programarea concediilor de odihnă anuale pentru anul următor, po­trivit art. 116 alin. (1) din Codul muncii (în redacția Legii nr. 112/2023, în vigoare de la 02.07.2023), poate fi făcută de angajator, de comun acord cu reprezentanții salariaților, până la sfârșitul fiecărui an calendaristic.

În funcție de cerințele asigurării bunei funcționări a unității, acor­darea concediului se va realiza pe tot parcursul anului, în afara unor situații specifice anumitor categorii de salariați. Astfel, cadrele didac­tice ale instituțiilor de învățământ beneficiază de concedii de odihnă anuale plătite la sfârșitul anului de învățământ, adică în perioada de vară (art. 299 alin. (1) din Codul muncii).

La programarea concediilor de odihnă anuale, angajatorul este obli­gat să țină cont atât de dorința salariaților, cât și de necesitatea asigu­rării bunei funcționări a unității.

Luând în considerare reglementările Codului muncii și prevederile art. 8 alin. (2) din Convenția colectivă (nivel național) nr. 2 din 9 iulie 2004, la programarea concediilor de odihnă anuale se vor respecta următoarele condiții: concediul va fi planificat pentru fiecare salariat, astfel încât o dată la trei ani să coincidă cu sezonul estival; soții care lucrează la aceeași unitate au dreptul la concediu în același timp. An­gajatorul este obligat să prevină salariatul, în formă scrisă, despre data începerii concediului de odihnă anual cu cel puțin 14 zile calendaristice înainte.

În cazul amânării concediului de odihnă anual în legătură cu aflarea salariatului în concediu medical, îndeplinirea de către acesta a unei îndatoriri de stat sau în alte cazuri prevăzute de lege, angajatorul și sa­lariatul vor conveni asupra unei noi perioade de acordare a acestuia.

Potrivit art. 116 alin. (2 prim) din Codul muncii, perioada și durata concediilor de odihnă anuale programate pot fi modificate la solicita­rea salariatului, cu acordul angajatorului, ținând cont de funcționarea unității și necesitățile acesteia. Alin. (4) al aceluiași articol stabilește ca­tegoriile de salariați cărora, din anumite motive, concediile de odihnă anuale li se acordă în perioada de vară sau, în baza unei cereri scrise, în orice altă perioadă a anului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand