19 mai 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Concediu neplătit. Recalcularea pensiei. Concedierea gravidelor

Loading
Cetăţeanul şi legea Concediu neplătit. Recalcularea pensiei. Concedierea gravidelor
Concediu neplătit. Recalcularea pensiei. Concedierea gravidelor
recalcul-pensie

Foto: jurnalul.ro

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Concediu neplătit, de mai multe ori pe an

 

guestion

Potrivit art. 120 din Codul muncii, concediul neplă­tit se acordă pe o durată de până la 60 de zile calen­daristice. După revenirea la serviciu din concediul neplătit, după o perioadă de timp lucrată, poate fi acordat încă un concediu neplătit în acelaşi an?

 

Mihail Popovici, Chişinău

 

Art. 120 alin. (1) din Codul muncii prevede că din motive fami­liale şi din alte motive întemeiate, în baza unei cereri scrise, sa­lariatului i se poate acorda, cu consimţămîntul angajatorului, un concediu neplătit cu o durată de până la 60 de zile calendaristice, în care scop se emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre).

 

 

Din cele din urmă, observăm că dispoziţia articolului respectiv nu specifică de câte ori pe an se poate acorda concediu neplătit. Astfel, vi se poate acorda concediu neplătit, cu consimţămîntul angajatorului, din motive familiale şi alte motive întemeiate, de mai multe ori pe an.

 

Recalcularea pensiei în cazul continuării activităţii de muncă

 

guestion

Sunt pensionară de trei ani, dar continuu să lucrez şi să achit contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Există vreo prevedere în legislaţie referitoa­re la recalcularea pensiei, astfel încât să includă şi aceşti trei ani?

 

Maria Cerbu, Orhei

Reexaminarea drepturilor la pensie, conform art. 33 din Le­gea privind pensiile de asigurări sociale de stat nr. 156-XIV din 14.10.98, se efectuează doar în cazul în care au apărut noi circum­stanţe referitoare la stagiul de cotizare sau venitul asigurat, ce au avut loc până la acordarea drepturilor la pensie sau în cazul trans­ferării la o altă categorie de pensie. În acest sens, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a propus în repetate rânduri ca salariaţilor-pensionari să le fie acordat dreptul la recalcularea pensiei în cazul continuării activităţii, dar deocamdată această ini­ţiativă nu a fost acceptată.

 

Concedierea gravidelor pentru încălcarea disciplinei de muncă

 

guestion

Am fost preavizată că voi fi concediată pentru încăl­carea disciplinei de muncă. Sunt şi gravidă şi aş vrea să ştiu, dacă are angajatorul dreptul să mă concedie­ze în această situaţie.

 

Elena Savanovici, Bălţi

 

Femeile gravide sunt protejate de legislaţia din domeniul ra­porturilor de muncă. Art. 251 din Codul muncii interzice chiar şi concedierea lor, cu excepţia cazurilor de încălcare a disciplinei de muncă.

Adică, femeia gravidă poate fi concediată pe motivul încălcării repetate, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă an­terior au fost aplicate sancţiuni disciplinare, absenţei fără motive întemeiate de la lucru mai mult de patru ore consecutive în timpul zilei de muncă, prezentarea la lucru în stare de ebrietate, săvârşi­rea la locul de muncă a unei sustrageri din patrimoniul unităţii, stabilite printr-o hotărâre a instanţei de judecată sau a organului de competenţa căruia ţine aplicarea de sancţiuni administrative şi altele specificate în articolul 206 din Codul muncii.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Maria Efros
    06.03.2014

    Lucrez la o gradinita de stat ,si vreau sa stiu cine plateste salariile ?Primaria din buget local sau buget de stat?
    Noi nu am primit salariile de 2 luni deja.Primaria a spus ca cauza este in agenti economici,care nu au platit impozitele la timp.Va rog frumos ajutatine,unde putem sa ne adresam pentru ajutor..Deja este o situatie foarte neplacuta.

Citește și
slot thailand