Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Concedierea salariatului pentru abatere disciplinară
Care este termenul de preavizare a salariatului în cazul concedierii pentru abatere disciplinară?
Ana Rusu, Cantemir |
În caz de încetare a contractului individual de muncă (concediere), ca urmare a încălcării de către salariat a obligaţiilor sale de muncă (art. 86, alin. (1), lit. g)-k), m), o)-r)), potrivit art. 184 din Codul muncii, preavizarea nu este obligatorie.
Concediu anual de odihnă, la mai puţin de şase luni de muncă la unitate
În ce condiţii pot beneficia salariații de concediul de odihnă anual pentru primul an de muncă, înainte să expire șase luni de muncă la unitate?
Eugen Surdu, Orhei
|
Înainte de expirarea a șase luni de muncă în cadrul unității, concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă: femeilor – înainte de concediul de maternitate sau imediat după el și salariaţilor în vârstă de până la 18 ani.
Până la expirarea a șase luni de muncă, concediul anual poate fi acordat salariaților transferați dintr-o unitate în alta, salariaților ale căror soții se află în concediu de maternitate, salariaților în vârstă de până la 18 ani, părinților care au doi și mai mulți copii în vârstă de până la 16 ani sau un copil invalid și părinților singuri care au un copil în vârstă de până la 16 ani, salariaților care îmbină munca cu studiile, salariaților care prestează muncă prin cumul și altele, conform legislației în vigoare.
Durata zilnică a timpului de muncă
Angajatorul poate stabili durata zilnică a timpului de muncă mai mare de 12 ore?
Andrei Tabacari, Strășeni |
Potrivit art. 100, alin. (1) din Codul muncii, durata zilnică normală a timpului de muncă constituie opt ore. Conform alin. (5) al aceluiași articol, durata zilnică maximă a timpului de muncă nu poate depăşi 10 ore în limitele duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
În același timp, pentru anumite genuri de activitate, unităţi sau profesii poate fi stabilită, prin convenție colectivă, o durată zilnică a timpului de muncă de 12 ore, urmată de o perioadă de repaus de cel puţin 24 de ore.
În cazul în care convenția colectivă nu prevede asemenea clauze, angajatorul nu este în drept sau nu are nici un temei de a stabili o durată zilnică a timpului de muncă mai mare de 10 ore.