Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Concedierea salariatului pentru sustragerea de mijloace băneşti
Cum poate fi concediat salariatul care a sustras mijloace bănești de la unitate prin înșelăciune și falsificare de documente?
Lilia Mihăescu, Bălți |
Dacă salariatul a săvârșit la locul de muncă un furt din patrimoniul unității, el poate fi concediat doar cu respectarea procedurii sau a prevederilor legale, care conțin anumite particularități. Astfel, faptul săvârșirii sustragerii trebuie să fie constatat, stabilit nu doar de angajator, dar prin hotărârea instanței de judecată sau a organului de competența căruia ține aplicarea sancțiunii contravenționale. Adică în caz dacă salariatul a săvârșit o abatere disciplinară, în acest sens angajatorul trebuie să apeleze la organele competente pentru examinarea unor astfel de cazuri.
Hotărârea instanței de judecată prin care s-a stabilit săvârșirea sustragerii sau aplicarea sancțiunii contravenționale pe acest motiv poate servi drept temei pentru concedierea salariatului conform art. 86, alin. (1), lit. j) din Codul muncii.
Concediile de odihnă vs. suspendarea activităţii grădinițelor
Salariații din instituțiile preșcolare sunt siliți să plece toţi odată în concediul de odihnă anual, iar pe acest motiv este suspendată activitatea grădinițelor pe 45 de zile (perioada concediului, plus 14 zile – cea a reparațiilor). Este legal acest lucru și cum pot fi apărate drepturile copiilor la frecventarea grădiniței sau unde am putea să ne adresăm în acest sens?
Dumitru Ursu, Orhei |
Conform art. 112 din Codul muncii, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toţi salariaţii. Totodată, angajatorul, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, cu cel puţin două săptămâni înainte de sfârşitul fiecărui an calendaristic, face programarea concediilor de odihnă pentru anul următor. La programarea acestor concedii se ţine cont atât de dorinţa salariaţilor, cât şi de asigurarea bunei funcţionări a unităţii. Programarea concediilor de odihnă anuale este obligatorie atât pentru angajator, cât şi pentru salariat (art. 116 din Codul muncii).
Cât despre nemulțumirile față de activitatea grădiniței, în cazurile indicate de dumneavoastră, le puteți adresa autorității publice locale de competența căreia ține asigurarea funcționării instituției respective.