Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Concedierea persoanelor alese în organele sindicale
La adunarea sindicală am fost ales în calitate de preşedinte al comitetului sindical. Astfel, am devenit o persoană mai puţin comodă angajatorului. Doresc să aflu dacă salariatul ales în funcţia de preşedinte al comitetului sindical poate fi concediat.
Vladimir Dedecico, Cahul |
Concedierea salariatului care îndeplineşte funcţia de preşedinte al comitetului sindical sau alte obligaţii obşteşti nu se admite în perioada îndeplinirii acestor obligaţii, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii (art. 86, alin. (2) din Codul muncii). Această normă nu trebuie confundată cu alte dispoziţii legale referitoare la încetarea contractului individul de muncă, precum ar fi în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor sau la iniţiativa salariatului, respectiv, art. 82, 85 din acelaşi Cod al muncii.
Or, persoanele alese în organele sindicale, atât cele eliberate, cât şi cele neeliberate de la locul de muncă de bază, beneficiază de o anumită imunitate, adică de anumite drepturi şi garanţii pentru a-şi putea îndeplini sarcinile respective. Asemenea drepturi şi garanţii pentru persoanele alese în organele sindicale sau în funcţiile elective ale acestora sunt prevăzute de mai multe acte legislative, inclusiv art. 33 şi 34 din Legea sindicatelor, art. 387 şi 388 din Codul muncii etc.
Încheierea contractului individual de muncă
Mi s-a promis că în martie voi fi acceptat la lucru într-o gospodărie ţărănească. Doresc să aflu dacă în asemenea caz este încheiat sau nu un contract individual de muncă?
Constantin Vrabie, Hânceşti |
În cazul Dumneavoastră, gospodăria ţărănească (de fermier) este obligată să întocmească, în formă scrisă, contractul individual de muncă. Mai mult decât atât, ea, gospodăria țărănească, are şi obligația să-l înregistreze la autoritatea administraţiei publice locale (primărie) care, potrivit art. 326 din Codul muncii, remite o copie a acestuia inspecției teritoriale de muncă. În cazul în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat sau nu a fost perfectat în formă scrisă, acesta se consideră încheiat pe o perioadă nedeterminată și își produce efectele juridice din ziua în care salariatul a fost admis la muncă de angajator (gospodăria țărănească). Or, în cazul angajării fără respectarea formei scrise a contractului individual de muncă, angajatorul (fermierul) este obligat, de asemenea, în baza procesului-verbal de control al inspecției de muncă, să perfecteze cu lucrătorul angajat contractul respectiv (art. 58, alin. (4) din CM).