Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Concedierea ca răspundere disciplinară
Deţin funcţia de specialist principal într-o subdiviziune a unui minister. Din anumite motive, am fost avertizat că voi fi concediat, deşi eu nu am fost angajat de minister. Se permite o asemenea concediere?
Vasile Țurcan, Chișinău |
În cazul dat, concedierea, ca sancţiune disciplinară, poate fi aplicată numai de organul căruia i se atribuie dreptul de angajare (alegere, confirmare sau numire în funcţie) a salariatului. Legislaţia (art. 207 din CM) exceptează cazurile în care salariaţii poartă răspundere disciplinară conform statutelor sau regulamentelor disciplinare şi altor acte normative care prevăd aplicarea sancţiunilor disciplinare (inclusiv concedierea) şi de organele ierarhic superioare celor cu atribuţii de angajare.
Salariaţii care deţin funcţii elective pot fi concediaţi numai prin hotărârea organului care i-a ales şi numai în temeiuri legale.
Înregistrarea sindicatului în calitate de persoană juridică
Ce documente se prezintă pentru înregistrarea sindicatului în calitate de persoană juridică, în corespundere cu ultimele modificări în Legea sindicatelor şi care a fost necesitatea amendării acestei legi?
Nicolai Enicov, Bălţi |
Pentru înregistrarea sindicatului în calitate de persoană juridică, potrivit Legii nr. 188 din 22 iulie 2016, prin care a fost amendată Legea sindicatelor, se prezintă la Ministerul Justiţiei, în termen de o lună de la data aprobării statutului, următoarele documente: cererea semnată de conducătorul organizaţiei sindicale; statutul în două exemplare, semnate de către fondatorii sindicatului; hotărârea adunării (conferinţei, congresului) privind întemeierea sindicatului.
Modificările, completările introduse la Legea sindicatelor prin Legea nr. 188/2016 se bazează pe recomandările Comitetului de experţi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în scopul aducerii legislaţiei naţionale în concordanţă cu Convenţia OIM nr. 87/1998 privind libertatea asocierii şi protecţiei dreptului la organizaţie, ratificată de Republica Moldova prin Hotărârea Parlamentului nr. 593-XIII din 26.09.1995.