Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 (22) 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Concediat pentru limită de vârstă
Sunt pensionar și m-am angajat la serviciu pe o perioadă de doi ani. Însă, după cinci luni de activitate, am fost concediat, fără acordul sindicatului, pe motivul că dețin statut de pensionar. Doresc să aflu dacă angajatorul poate să mă concedieze până la expirarea acestei perioade fără acordul sindicatului?
Alexandru Cojocari, Drochia
Legislația prevede cazuri în care se interzice concedierea salariatului fără acordul organului sindical. De exemplu, potrivit art. 87 din Codul muncii, concedierea persoanei alese în organul sindical şi neeliberate de la locul de muncă de bază se admite cu respectarea modului general de concediere şi doar cu acordul preliminar al organului sindical al cărui membru este persoana în cauză. Nu pot fi concediaţi fără acordul preliminar al organului sindical ierarhic superior conducătorii organizaţiei sindicale primare (organizatorii sindicali) neeliberaţi de la locul de muncă de bază. Totodată, alin. (1) al aceluiași articol din Codul muncii dispune că, de fapt, concedierea salariaţilor membri de sindicat (care nu dețin funcții elective în organele sindicale) se admite cu consultarea prealabilă a organului (organizatorului) sindical din unitate.
Art. 86 alin. (1) lit. y1) din Codul muncii poate fi aplicat la concedierea salariaților care dețin statut de pensionar pentru limită de vârstă, indiferent de durata contractului individual de muncă cu care sunt angajați – determinată sau nedeterminată. Or, salariații care dețin statut de pensionar pentru limită de vârstă pot fi concediați, în temeiul art. 86, alin. (1), lit. y1) din Codul muncii, și până la expirarea duratei contractului individual de muncă.
Propunerea unui alt loc de muncă
În legătură cu reducerea funcției de inginer-mecanic pe care o dețineam, angajatorul mi-a propus-o pe cea de lăcătuș-auto, deși au fost și alte funcții vacante mai înrudite cu cea pe care am deținut-o. Este în acest caz obligat angajatorul să țină cont de nivelul meu de calificare?
Nicolae Podoleanu, Chișinău
Odată cu preavizarea în legătură cu reducerea numărului sau a statelor de personal, angajatorul este obligat să propună în scris salariatului preavizat un alt loc de muncă (funcţie) în cadrul unităţii respective (cu condiţia că astfel de loc de muncă (funcţie) există la unitate, iar salariatul preavizat întruneşte cerinţele necesare pentru suplinirea acestuia.
În cazul în care angajatorul a propus salariatului respectiv un alt loc de muncă, acesta (angajatorul) este obligat să țină cont de specialitatea, profesia, funcția și alte condiții ale contractului individual de muncă, fapt ce rezultă din art. 10, alin. (2), lit. b) și d) din Codul muncii.