Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante (CSFPCHR) a desfășurat recent Conferința Sectorială pentru Competențe, la care au participat membri ai CSFPCHR, reprezentanți ai unităților economice și ai instituțiilor de învățământ, parteneri ai comitetului sectorial.
Elena Ciobanu, președinta CSFPCHR, i-a felicitat pe cei prezenți la eveniment cu prilejul Zilei Profesionale a Lucrătorilor din Comerț, a comunicat despre activitatea comitetului sectorial în semestrul I al anului 2020 și despre obiectivele pentru semestrul II.
Participanții la conferință au abordat chestiuni privind diagnosticul pieței muncii și necesitățile de forță de muncă în sectorul comerț interior, crearea alianțelor sectoriale ale reprezentanților pieței muncii, ai instituțiilor de formare inițială și continuă din sector.
Totodată, au fost abordate aspecte privind participarea la procesul de învățământ dual, promovarea acestui tip de instruire în sector, documentele de politică europeană în domeniul competenţelor, prin prisma schimbărilor la nivel global, determinate de pandemia COVID-19.
Natalia Raischi, membră a comitetului sectorial, coordonatoarea proiectului „Diagnosticul forţei de muncă şi perspectivele evoluţiei ocupaţiilor angajaţilor în sectorul comerţ interior (alimentaţie publică)”, a menţionat că, în iunie 2019, Biroul Național de Statistică a introdus o nouă versiune a Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei (CAEM-2), aprobat de BNS prin Ordinul nr.28 din 7 mai 2019. CAEM-2 constituie baza pentru colectarea și furnizarea unei game largi de date statistice privind activitățile în economia naţională, iar secţiunea G din acest document este dedicată comerțului interior.
Participanţilor la eveniment li s-a prezentat comunicatul Comisiei Uniunii Europene din 01.07.2020 despre Agenda pentru competențe în Europa în vederea obținerii unei competitivități durabile, a echității sociale și a re-zilienței. Aceasta stabilește obiective ambițioase în ceea ce privește perfec-ționarea competențelor și recalificarea (formarea de noi competențe), care trebuie realizate în următorii cinci ani.
Perspectivele învățământului dual
Ludmila Stihi, consultant pentru Regiunea Centru al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a comunicat participanților la conferință despre perspectivele învățământului dual în sector. Sursa citată a menționat că, în legătură cu regimul de activitate al unităților economice participante la programele de învățământ dual, acestea s-au retras din unele programe. Ludmila Stihi a îndemnat reprezentanții sectorului să participe activ la procesul de elaborare a standardelor ocupaționale.
Liliana Posțan, coordonatoarea proiectului „Dezvoltarea competențelor profesionale ale resurselor umane din comerț, hoteluri și restaurante prin alianțe sectoriale – FOR competent”, a prezentat concepția creării și fortificării alianțelor sectoriale pentru dezvoltarea competențelor profesionale ale resurselor umane din comerț, hoteluri și restaurante, în corespundere cu necesarul de competențe și așteptările sectorului.
Participanții la eveniment au mai discutat și despre rezultatele studiului „Situația economică pe timp de COVID-19 din perspectiva comitetelor sectoriale pentru formare profesională”. Studiul a fost realizat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).
Recent, membrii Comitetului Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante au participat on-line la un alt eveniment, și anume la prezentarea Clasificatorului Ocupațiilor din Republica Moldova în redacție nouă, CORM 006/2020.
Clasificatorul Ocupațiilor din Republica Moldova a fost revizuit de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și de o echipă de experți, cu asistența proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Proiectul clasificatorului a fost elaborat în cadrul unui proces de consultare a mai multor actori ai pieței muncii, precum și în conformitate cu Clasificarea Europeană a aptitudinilor/competențelor calificărilor și ocupațiilor (ESCO), Clasificatorul Ocupațiilor din România, dar și din alte țări ale Uniunii Europene.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, domeniile comerț, hoteluri și restaurante constituie 57 la sută din genurile de activitate înregistrate în Republica Moldova.
Conform Raportului Sectorial 2018 al CSFPCHR, aproximativ a șasea parte din totalul angajaților în economie activează în sfera comerțului. Personalul angajat în comerț, de cele mai dese ori, nu are o pregătire specială. De aceea, este absolut necesară implicarea instituțiilor de învățământ superior și mediu de specialitate cu profil economic-comercial, în organizarea studiilor comerciale și de perfecționare continuă a cadrelor din comerț, în instruirea și atestarea lucrătorilor fără studii în domeniul comerțului, care deja activează în această ramură.
Actualmente, în Republica Moldova pregătirea cadrelor în domeniul merceologiei și comerțului are loc în două instituții de învățământ superior și în 25 de unități de învățământ secundar profesional și mediu de specialitate (colegii).