4 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Compensare a concediului de odihnă neutilizat. Contract de muncă pentru îndeplinirea unei lucrări

Loading
Cetăţeanul şi legea Compensare a concediului de odihnă neutilizat. Contract de muncă pentru îndeplinirea unei lucrări
Compensare a concediului de odihnă neutilizat. Contract de muncă pentru îndeplinirea unei lucrări
concediu

Foto: huffpost.com

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Compensare a concediului de odihnă neutilizat

 

guestion

Am activat cinci ani la o întreprindere şi am beneficiat de concediile anuale de odihnă, cu excepţia ultimului. Acum, aş vrea să demisionez pentru a pleca peste hotare, dar nu ştiu cum să procedez cu concediul de odihnă pe care nu l-am folosit. Am înţeles că nu este permisă înlocuirea acestuia printr-o compensaţie în bani, ceea ce mi-ar con­veni cel mai bine, pentru că nu am timp de concediu. Ce pot să fac în acest caz?

 

Veronica Crîşmar, Coloniţa

 

În conformitate cu alin. (5) al art. 118 din Codul muncii, într-adevăr nu se admite înlocuirea concediului de odihnă anual nefolosit printr-o compensaţie în bani, cu excepţia anumitor cazuri. O excepţie o con­stituie cazul dumneavoastră, adică încetarea contractului individual de muncă al salariatului care nu şi-a folosit concediul. Prin urmare, dumneavoastră aveţi dreptul să beneficiaţi de o compensaţie în bani în locul concediului de odihnă anual nefolosit.

 

Contract de muncă pentru îndeplinirea unei lucrări

 

guestion

Angajatorul mi-a propus să încheiem un contract indivi­dual de muncă pentru perioada îndeplinirii unei lucrări. Doresc să aflu ce presupune un asemenea contract?

 

Maria Cârlig, Cantemir

 

Art. 312 din Codul muncii stabilește că, încheind un contract indivi­dual de muncă pentru perioada îndeplinirii unei anumite lucrări, sala­riatul se obligă să efectueze pentru angajator lucrarea stipulată în con­tract, conform unei anumite profesii, specialităţi, calificări, primind pe parcursul perioadei de efectuare a lucrării respective o recompensă lunară sub formă de salariu.

Particularitățile contractului individual de muncă pentru perioada îndeplinirii unei anumite lucrări constă în faptul că acesta se încheie atunci când stabilirea unui termen exact pentru finalizarea acesteia nu este posibilă. Părţile contractului pot conveni asupra unui termen ge­neral de executare, precum şi asupra termenelor de executare a unor părţi din lucrare.

Dacă timpul necesar pentru efectuarea unei anumite lucrări depă­şeşte cinci ani, contractul individual de muncă se va considera încheiat pe durată nedeterminată.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand