22 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Comorile trecutului

Loading
Cultura Comorile trecutului
Comorile trecutului
expozitie

Foto: nationalmuseum.md

 

Expoziţia „Comorile trecutului” (vestigii din aur şi ar­gint, mileniul V î. Hr. – sec. XVIII) reunește cele mai re­levante obiecte realizate din aur și argint, provenite de pe teritoriul Republicii Moldova și păstrate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

 

Unele dintre acestea reprezintă adevărate capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice, a celei din antichitatea clasică, precum și din epoca medievală. Cele mai vechi piese din expoziţie sunt inelele de buclă și bucșele pentru sceptru, descoperi­te la Giurgiulești (raionul Cahul), fiind rodul îndemânării meșterilor de acum 6500 de ani. Acestora li se alătură mai multe inele de buclă din epoca bronzului, descoperite în diferite localităţi din ţară. Cultura sarmaţilor este repre­zentată în expoziţie prin obiectele de podoabă din aur și pietre semipreţioase, descoperite la Mocra (raionul Râb­niţa), Cuconeștii Vechi (raionul Edineţ), Hrușca (raionul Camenca) etc. Câteva vitrine din expoziţie sunt dedicate vestigiilor care aparţin culturii Sântana de Mureș, repre­zentată prin podoabele și accesoriile vestimentare din aur și argint de la Dănceni (raionul Ialoveni), Petrești (raionul Ungheni), Budești (raionul Criuleni) etc.

Expoziţia este completată de o serie de tezaure moneta­re și obiecte de podoabă medievale descoperite în diferite localităţi ale republicii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand