Ordinea de zi a ședinței Comitetului Confederal al CNSM, care s-a desfășurat joi, 19 mai, a cuprins mai multe chestiuni, una din cele mai importante vizând modalitatea de desfășurare a lucrărilor Congresului IV al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, apreciat drept evenimentul anului.
Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a prezentat propunerile de modificare a Regulamentului Congresului IV al CNSM, multe dintre ele fiind dictate de revenirea la normalitate după pandemia îndelungată, care a perturbat și a îngreuiat activitatea sindicală. Membrii Comitetului Confederal au aprobat unanim modificările propuse la Regulamentul Congresului IV al CNSM.
O altă problemă dezbătută de membrii Comitetului Confederal este cea privind piața muncii. În Notă informativă cu privire la situația în domeniul ocupării forței de muncă și propunerile sindicatelor de îmbunătățire a situației pe piața muncii, prezentată de Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, se arată că Republica Moldova se confruntă cu un declin al numărului populației de circa 1% anual. Conform celor mai recente studii, de la proclamarea independenței (1991), R. Moldova a pierdut 1,5 milioane de oameni din populația de aproximativ 4 milioane pe care o avea în momentul destrămării URSS. Printre cauzele de bază sunt emigrarea, în special a tinerilor și persoanelor de vârstă reproductivă, fertilitatea scăzută, speranța de viață joasă și îmbătrânirea populației. Conform sondajelor, 17 la sută din cei rămași în R. Moldova spun că vor pleca din țară „în perioada imediat următoare”, iar 35% susțin că sunt gata să plece în cel mult o jumătate de an.
Membrii Comitetului Confederal au fost unanimi în ideea că, pentru a menține populația aptă de muncă sau pentru a atrage înapoi acasă pe cei plecați, trebuie să li se creeze condiții adecvate, salarii motivante, lucru pentru care sindicatele depun eforturi maxime.
Prezentând chestiunea cu privire la avizul CNSM la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind menținerea garanțiilor sociale, Sergiu Sainciuc a menționat că chestiunea dată a fost discutată în repetate rânduri cu autoritățile, care încalcă, de fapt, mai multe norme și acorduri internaționale la care R. Moldova este parte, inclusiv Directivele UE ratificate de Parlament, precum și art. 371 din Acordul de Asociere RM-UE. Toți vorbitorii au propus să se insiste pentru acceptarea modificărilor propuse de CNSM, unii pronunțându-se chiar pentru trecerea la acțiuni mai dure, dar în câmpul legal, pentru a pune presiune pe guvernare.
Membrii Comitetului Confederal au aprobat o hotărâre pe marginea amendamentelor CNSM pentru modificarea și abrogarea unor hotărâri ale Guvernului ce vizează domeniul salarizării. Acestea (amendamentele) prevăd, între altele, că „Salariul minim pe țară se negociază de partenerii sociali la nivel național și se stabilește, anual, în funcție de salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, nu mai târziu de 1 mai, prin convenție colectivă la nivel național”. Totodată, se menționează că „este necesară unificarea și stabilirea unui salariu minim pe țară pentru toate sectoarele, atât public, cât și privat”.
Cei prezenți la ședință au audiat raportul prezentat de Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM, cu privire la repartizarea mijloacelor de stat, de 9 mln. de lei, cât costă circa trei mii de bilete pentru odihna de vară a copiilor.
De asemenea, membrii Comitetului Confederal au discutat și aprobat și alte chestiuni ce țin de activitatea internă a CNSM.