Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective, în noua componenţă, se va întruni pe 25 mai curent. Această decizie a fost luată, marţi, la prima şedinţă din acest an a Biroului Executiv al structurii în cauză.
Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a precizat pentru „Vocea poporului” că primele două chestiuni de pe agenda următoarei şedinţe a Comisiei tripartite au fost propuse de reprezentanţii salariaţilor. Ele vor viza modul în care este îndeplinită hotărârea Guvernului privind planul de acţiuni de minimalizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru”, precum şi completarea legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător.
O altă chestiune a fost propusă de reprezentanţii patronatelor şi se axează pe mecanismul de aprobare a actelor legislative şi normative.
„Am convenit ca în fiecare lună să desfăşurăm astfel de dezbateri şi la ele să discutăm nu mai puţin de trei chestiuni importante, legate de viaţa şi activitatea lucrătorilor, precum şi de implementarea actelor legislative. Prioritară rămâne şi elaborarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016, a legii bugetului de stat şi a celei privind bugetul de asigurări sociale de stat, dar şi a fondurilor de asigurare obligatorie de sănătate”, a menţionat Petru Chiriac.
În timpul apropiat, reprezentanţii CNSM ar putea avea şi o întrevedere cu premierul Chiril Gaburici. În cadrul ei vor fi discutate soluţiile pentru problemele incluse într-o declaraţie adoptată, recent, la şedinţa Consiliului General al CNSM, în legătură cu situaţia social-economică actuală din ţara noastră, a specificat Petru Chiriac.
Potrivit Biroului comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, timp de câteva luni, nu au fost organizate ședințe ale Comisiei tripartite, pe motiv că au fost operate modificări la organigrama Guvernului. În consecinţă, aceasta nu mai include o poziţie de vicepremier pe problemele sociale, responsabil de coordonarea intersectorială și consultările pe domeniu, iar atribuţiile tuturor comisiilor conduse anterior de el au fost delegate ministerelor de resort.
„Am decis să-mi asum responsabilitatea de președinte al Comisiei tripartite, pentru o coordonare promptă și eficientă a activității acestei structuri importante”, a subliniat premierul.
În cadrul şedinţei Biroului executiv al Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective a fost aprobat planul de activitate pentru 2015 al acestei structuri.
La întrunirea de marţi a fost prezentată și o informaţie privind activitatea Organizaţiei Internaţionale a Muncii în ţara noastră în domeniul dialogului social. Ala Lipciu, coordonatorul naţional al OIM, a făcut o trecere în revistă a activităţilor organizaţiei şi a reiterat disponibilitatea acesteia de a acorda şi în continuare asistenţă tehnică şi financiară pentru dezvoltarea dialogului social din ţara noastră.