Traficul de fiinţe umane rămâne a fi o problemă majoră pentru Republica Moldova. Datele Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Moldova arată că cele mai multe victime sunt femei şi fete, traficate în scop de exploatare sexuală şi pentru muncă forţată. Principalele țări de destinație continuă să fie Federația Rusă, Emiratele Arabe Unite și Turcia, iar mai nou – Grecia și Cipru.
Subiectul respectiv a fost discutat recent, la Chișinău, în cadrul unei conferinţe regionale cu genericul „Zece ani de la Convenţia Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane: Rezultate şi perspective din Europa de Est (Belarus, Moldova, Ucraina)”.
Scopul conferinţei
Conferința a avut drept scop întrunirea reprezentanților insti-tuțiilor guvernamentale de profil, ai societății civile și a experților internaționali în domeniu pentru a discuta despre realizările și dificultățile în implementarea Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe umane, despre impactul acesteia în domeniul respectării drepturilor omului în statele respective.
În cadrul conferinței au fost propuse următoarele obiective: promovarea celor mai bune şi avansate practici la nivel naţional, regional şi internaţional în combaterea traficului de fiinţe umane în domeniile cheie: prevenire, protecţie, urmărire penală şi parteneriat; evaluarea experienţei ţărilor în implementarea recomandărilor Convenţiei şi Grupului de experţi privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA); elaborarea recomandărilor privind cooperarea viitoare pentru a contracara traficul de fiinţe umane în regiune.
La eveniment au participat reprezentanţi ai structurilor guvernamentale, ONG-uri şi câteva organizaţii internaţionale active în combaterea traficului de fiinţe umane din Belarus, Ucraina şi Moldova, reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai GRETA şi ai Uniunii Europene.
Cu toate deficiențele temporare privind aderarea la Convenție, toate cele trei țări s-au angajat să construiască un sistem anti-trafic competitiv și eficient, bazat pe respectarea drepturilor omului: actele juridice și instituționale urmează să fie aduse în conformitate cu cerințele Convenției; serviciile de asistență și protecție trebuie oferite prin intermediul Mecanismelor Naționale de Referire.
La deschiderea evenimentului, Mircea Buga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a remarcat că, anual, milioane de oameni din întreaga lume devin victime ale traficului de fiinţe umane. Astfel, acesta rămâne a fi o formă a sclaviei moderne, a cărei extindere nu cunoaşte frontiere. De la primele cazuri înregistrate şi până în prezent, Guvernul Republicii Moldova îşi consolidează poziţia în faţa respectivului fenomen, iar pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane se aplică politici naţionale anti-trafic şi se creează parteneriate cu societatea civilă şi cu organizaţii internaţionale. „Putem evidenția unele rezultate, mă refer la crearea Sistemului Național de Referire, cum ar fi cadrul de colaborare dintre instituțiile statului și societatea civilă, care, pe parcursul a nouă ani de la lansare, ne arată că este foarte important să consolidăm relaţiile de colaborare existente între instituţiile guvernamentale şi cele neguvernamentale”, a opinat Mircea Buga.
Este nevoie să lucrăm asupra factorilor care contribuie la vulnerabilitate, să investim în familii |
Ana Revenco, președinta Centrului Internațional „La Strada”, a relevat că „marea provocare a celor din comunitatea anti-trafic este să menținem un grad sporit de identificare a cazurilor de trafic. Studiile arată că traficanții întotdeauna vor exploata zonele care nu înregistrează un răspuns adecvat la acest fenomen. Este nevoie să lucrăm asupra factorilor care contribuie la vulnerabilitate, să investim în familii, în noua generație, în piața muncii, în tot ce numim protecție socială”.
Conferinţa a fost consacrată Convenției Europene privind Lupta împotriva Traficului de Fiin-țe Umane, care a fost deschisă spre semnare la 16 mai 2005, la Varșovia, iar de atunci a fost ratificată de 43 de țări, inclusiv de către Republica Moldova (la 19 mai 2006), Ucraina (la 29 noiembrie 2010) și Belarus (26 noiembrie 2013).
Evenimentul a fost organizat de către Secretariatul Permanent al Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, sub egida Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).
Acțiunile în cauză sunt finan-țate de către Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și co-finanţate de Departamentul de
Stat al SUA în cadrul proiectului „Consolidarea reacției justiției penale la traficul de ființe umane, garantând asistență juridică victimelor și potențialelor victime, prevenirea violenței domestice și a infracțiunilor motivate”.