13 iulie 2024
Chisinau
Social

„Colorează Lumea în Oranj: Opreşte Violenţa împotriva Femeilor şi Fetelor”

Loading
Social „Colorează Lumea în Oranj: Opreşte Violenţa împotriva Femeilor şi Fetelor”
„Colorează Lumea în Oranj: Opreşte Violenţa împotriva Femeilor şi Fetelor”
teatru

Scenă din spectacolul „Nu striga la mine”, regizat de Ianoș Petrașcu / Foto-simbol

 

La 25 noiembrie, de Ziua inter­naţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor, în R. Moldova este dat startul Campaniei Internaţionale „16 zile de activism împotriva vio­lenţei în bază de gen”. Pentru prima dată în cele 14 ediţii, deschiderea campaniei are loc în mediul rural, în satul Boşcana, Criuleni. Participă femei supravieţuitoare ale violenţei care acum ajută alte femei aflate în situaţii similare.

 

Evenimentul începe în faţa Primări­ei din Boşcana cu un flashmob organizat de către tinerii din localitate şi cu marşul oranj cu genericul „Trăieşte fără violen­ţă!” – culoarea campaniei cu implicarea tuturor participanţilor. Printre invitaţi se numără reprezentanţi ai autorităţilor lo­cale şi centrale, ai societăţii civile, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş, ministrul Afacerilor Interne, Ale­xandru Jizdan, şi reprezentanta de ţară la UN Women Moldova, Ulziisuren Jamsran.

La eveniment sunt prezente femei care au reușit să depăşească violenţa în fami­lie şi care vorbesc deschis despre această experienţă. Ulziisuren Jamsran, repre­zentanta de ţară a UN Women Moldova, menționează despre abordările inovative în eliminarea violenţei faţă de femei, iar Stela Grigoraş, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, vorbește despre rolul ministerului pe care îl conduce în preve­nirea şi combaterea violenţei în familie. La încheierea evenimentului din 25 noiem­brie, va fi proiectat spotul social „Scrisoare către copii”.

Iniţiativă globală „Colorează Lumea în Oranj: Opreşte Violenţa împotriva Femei­lor şi Fetelor” este condusă de UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalita­te de Gen şi Abilitarea Femeilor) în numele Secretarului General ONU şi al campaniei unite pentru a stopa violenţa împotriva fe­meilor şi fetelor. Culoarea oranj a fost alea­să pentru a simboliza un viitor luminos, lipsit de orice formă de violenţă împotriva femeilor.

 

violenta-femei

Lansarea campaniei antiviolenţă din anul 2015 / UN Women/ Dorin Goian

 

În acest an, de la rezidenţa oficială a primarului şi clădirea primăriei din New York până la sediul Comisiei Europene în Belgia şi Parlamentul din Uganda, clădiri­le şi diverse monumente din toată lumea vor fi iluminate în culoarea oranj. Femei şi bărbaţi din toată lumea vor participa la marşuri şi proteste pentru a cere încetarea violenţei împotriva femeilor în ţări precum Pakistan, Papua Noua Guinee sau Brazilia.

Cele 16 zile de activism global pentru a opri încălcarea flagrantă a drepturilor fe­meilor şi fetelor atenţionează că acest fe­nomen afectează cel puţin una dintre trei femei şi fete la nivel global, devenind unul pandemic care trebuie oprit, iar Republica Moldova nu este o excepţie în acest sens.

Șasea din zece femei din Repu­blica Moldova în vârstă de 15-64 ani (63,4%) este supusă, pe par­cursul vieţii, unei forme anumite de violenţă în familie, iar 5,9% dintre acestea în afara familiei, conform unui studiu al Biroului Național de Statistică. Potrivit datelor aceluiaşi studiu,cel mai frecvent, victime ale acestui feno­men sunt femeile din mediul ru­ral (68,2%), rata prevalenţei vio­lenţei pe parcursul vieţii asupra acestora fiind mai ridicată faţă de cea a femeilor din mediul urban (57,4%). S-ar părea că sunt doar niște date statistice, dar violența este, de fapt, o dramă a poporului nostru. Fiecare a 17-a femeie su­pusă violenței domestice a avut o pierdere de sarcină, iar 90% dintre femeile traficate au fost anterior victime ale violenței, potrivit profilului femeilor vic­time ale violenței, elaborat de Organizația Națiunilor Unite și Biroul Național de Statistică. În aceste statistici nu sunt incluși și copiii, care sunt martori ai epi­soadelor de violență. Ce poate fi mai îngrozitor pentru un copil decât să vadă cum mame este bă­tută? Toate acestea au urmări, la nivel psihologic, pe viitor.

Campania Naţională „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen” din RM va numă­ra peste 80 de activităţi în toată ţara. Instituţiile statului, societa­tea civilă, media şi populaţia sunt îndemnate să participe activ la prevenirea şi combaterea violen­ţei în bază de gen şi a violenţei în familie. Campania va dura până pe 10 decembrie, Ziua Internaţi­onală a Drepturilor Omului.

 

Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.

Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand