5 iulie 2024
Chisinau
Social

Colac peste pupăză: ploi torențiale, după secetă, în mai multe zone

Loading
Social Colac peste pupăză: ploi torențiale, după secetă, în mai multe zone
Colac peste pupăză: ploi torențiale, după secetă, în mai multe zone
publika.md

Inundațiile din ultimele zile au provocat pagube în mai multe localități din Republica Moldova. Printre acestea se numără și satul Buțeni din ra­ionul Hâncești, unde, în urma ploilor torențiale, au fost afectate zeci de gospodării.

După mai multe săptămâni de când nu a căzut nici o picătură de ploaie, de duminică spre luni a plouat cu nemiluita deasupra sa­tului Buțeni. Ploaia a fost atât de puternică, încât a lăsat pagube enorme: peste 60 de gospodării au fost inundate, cinci drumuri deteriorate, patru poduri distru­se, peste 60 de hectare de culturi agricole compromise, iar zeci de păsări și animale au pierit.

Premierul român Ludovic Orban a declarat, recent, după ședința Comitetului de urgență de la Ministerul Afacerilor In­terne, că riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca-Costeşti. Orban a anunțat evacuarea a 252 de persoane, dar a spus că riscul viiturilor nu rămâne doar pe Prut, ci și în alte zone din nordul Moldovei. Și pe partea stângă a Prutului au fost evacuate zeci de gospodării din raioanele Edineț și Briceni.

Conform Inspectoratului Ge­neral pentru Situații de Urgență al MAI, în urma ploilor torențiale din ultimele zile, în mai multe localități din republică au fost înregistrate prejudicii. Din cauza precipitațiilor abundente, în loca­litatea Gotești, raionul Cantemir, au fost deteriorate mai multe porțiuni de drum local din pietriș, iar apa a nimerit în mai multe beciuri din gospodăriile oame­nilor. La fața locului au intervenit salvatorii pentru lucrări de pom­pare.

 

Precipitațiile abundente au cauzat prejudicii în toată țara

 

Ploaia a distrus aproxima­tiv trei kilometri de drum în lo­calitatea Cobani, raionul Glo­deni, iar în satul Filipeni, raionul Leova, precipitațiile au înnămolit mai multe grădini, fiind necesară intervenția echipelor IGSU pentru pomparea apei din patru gospo­dării. La Tocuz, raionul Căușeni, ploile au dus la scurgeri intense a apei în pantă, în urma căreia într-un iaz de la periferia localității a fost spălat pământul de lângă ca­nalul de evacuare a apei. În urma intervenției echipelor de salva­tori, împreună cu autoritățile, a fost posibilă prevenirea deterio­rării digului de protecție. În toate regiunile afectate lucrează comi­siile pentru situații excepționale locale pentru estimarea prejudi­ciilor înregistrate.

În localitatea Bleșteni și în municipiul Edineț salvatorii au intervenit pentru pomparea apei din două gospodării, iar digul bazinului acvatic din satele Brân-zeni și Bădragii Vechi a fost de­teriorat, după care apa s-a scurs în pantă.

De intervenția angajaților IGSU a fost nevoie și în localita­tea Buțeni din raionul Hâncești, unde precipitațiile au afectat mai multe culturi agricole, iar apa a intrat în cinci gospodării, afec­tând beciurile și ogrăzile. La fața locului au intervenit salvatorii, care au pompat apa pe parcursul nopții.

Precipitațiile au creat preju­dicii în localitățile Tochile-Rădu­cani, Leova. De intervenția IGSU a fost nevoie și în orașul Rezina, aici pompierii au evacuat  apa din două gospodării. Ploaia de la sfârșitul săptămânii trecute a deteriorat mai multe porțiuni de drum local din satele Costești și Horești, raionul Ialoveni. Totoda­tă, în urma condițiilor meteoro­logice nefavorabile, în localitatea Tocuz, raionul Căușeni, există pe­ricolul ruperii barajului bazinului acvatic. În urma activităților ope­rative a salvatorilor, în comun cu autoritățile publice locale, barajul a fost întărit cu circa 300 de saci de nisip, astfel scurgerea apei în aval pe lângă conducta de evacu­are de rezervă spre satul Ucrain­ca a fost stopată.

 

IGSU monitorizează situatia

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă să monitorizeze situația din țară, ca urmare a codului portocaliu de creștere a nivelului apei pe râu­rile Prut și Nistru, emis de Servi­ciul Hidrometeorologic de Stat. Punctele teritoriale de dirijare în situații excepționale ale comisii­lor și subdiviziunile IGSU moni­torizează situația privind nivelul apei în râul Prut și fluviul Nistru, iar informațiile sunt raportate Centrului de Dirijare în Situații Excepționale, care funcționează în cadrul instituției.

Conform informațiilor din te­ren, luni, pe râul Prut, sectorul s. Criva – or. Costești a avut loc descreșterea nivelului apei cu 0,2-0,4 m, iar pe sectorul or. Leușeni – s. Brânza, s-au menținut nive­luri înalte ale apei, cu ieșirea apei în luncă. Pe râul Nistru, sectorul s. Naslavcea – or. Dubăsari, s-au

menținut niveluri înalte, cu o scădere a nivelului apei de 0,2 – 0,4 m, iar o creștere cu 0,1 – 0,3 m s-a atestat pe sectorul Bender – s. Talmaza.

La începutul săptămânii curen­te, în localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, echipe de salvatori au lucrat pentru fortificarea unui dig de protecție cu lungimea de peste 50 de metri, pentru prote­jarea culturilor agricole din lunca râului Nistru.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand