
Foto: vocea.md
Un seminar cu genericul „Asigurarea protecţiei familiei prin prisma politicilor naţionale” a avut loc, miercuri, la Casa Sindicatelor din Chişinău. Acesta a fost organizat de reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, în conlucrare cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în contextul săptămânii de acţiuni dedicate Zilei Internaţionale a Familiei.
Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, a apreciat, în context, că o problemă mai importantă decât cea a protejării familiilor prin intermediul mecanismelor existente şi al contribuţiei fiecărei structuri în parte nu poate exista în prezent. Or, bunul pe care îl oferă familia este destinat tuturor şi de el depinde starea de lucruri din diferitele ramuri şi unităţi ale economiei naţionale.
„Cred că aceste discuţii vor fi de un folos reciproc şi servesc la efectuarea unei evaluări interactive, ca mai apoi să ne întâlnim cu reprezentanţi ai diferitor instituţii şi organizaţii, cu grupuri de sindicalişti şi să-i informăm despre importanţa asigurării unei protecţii a familiei prin prisma politicilor naţionale. Astfel putem şti mai bine ce fac guvernul, ministerele, dar şi ce trebuie să întreprindă sindicatele pentru a proteja familia în situaţia actuală, care nu este deloc stabilă sub aspect economic şi politic”, a declarat Petru Chiriac.
Lilia Pascal, şefă de direcţie la Ministerul Muncii, a apreciat că ţara noastră susţine întru totul valorile instituției familiei şi, începând din 2009, organizează mai multe evenimente dedicate zilei internaţionale a acesteia. Astfel, timp de o săptămână, sunt promovate valorile ce trebuie să stea la baza familiei, care permit perpetuarea generaţiilor şi să avem o societate armonioasă cu personalităţi împlinite.
Mottoul Zilei Internaţionale a Familiei 2015 este egalitatea de gen şi protecţia drepturilor copilului. În contextul transformărilor economice şi politice, familia se află acum într-o situaţie dificilă, agravată de fenomene precum migraţia, şi afectată de probleme majore, cum este cea a declinului demografic.
„Ne-am propus să prezentăm priorităţile statului în acest domeniu, ce politici preconizăm să elaborăm, care sunt obiectivele strategice, dar şi să le dezbatem pe toate acestea împreună cu activiştii sindicali. În acest fel vom înţelege mai bine de ce are nevoie familia în prezent şi ce priorităţi trebuie să stea la baza politicilor elaborate”, a specificat Lilia Pascal.
Participanţii la seminar au remarcat faptul că, din 2007 şi până la finele anului trecut, reprezentanţii sindicatelor şi cei ai Ministerului Muncii au avut o colaborare frumoasă în ceea ce priveşte organizarea odihnei şi a întremării copiilor şi adolescenţilor în perioada estivală.
Ministerul Muncii a desfăşurat, în ultimii ani, un şir de acţiuni legate de elaborarea cadrului normativ pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate familiilor cu copii şi copiilor aflaţi în situaţii de risc. Aceste servicii au drept scopuri principale consolidarea capacităţilor parentale ale familiei în creşterea şi educarea copiilor, precum şi protecţia orfanilor şi a minorilor rămaşi fără ocrotire părintească.
La seminar au fost discutate viziunile strategice asupra politicilor naţionale vizând familia, drepturile şi responsabilităţile tinerilor, privind asigurările sociale, priorităţile în domeniul egalităţii de gen etc.