Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Fundația Soros-Moldova, au prezentat conceptul de reformă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Este vorba de viziunea propusă de Guvern pentru consolidarea capacităților instituționale ale ANOFM, eficientizarea finanțării și digitalizarea serviciilor și a măsurilor de ocupare, precum și de creșterea finanțării pentru politica de măsuri active până în anul 2026, luând în considerare și contextul statutului de candidat UE acordat țării noastre.
„Această reformă face parte din agenda mai largă a ministerului, legată de piața muncii. De fapt, avem trei ținte de bază. În primul rând, avem un pachet de acțiuni și reforme privind munca informală – inamicul numărul unu al nostru. A doua țintă este inactivitatea, care denotă un număr foarte mare de persoane care sunt în afara pieții muncii, iar a treia – șomajul, care indică intenția persoanelor de a-și găsi un loc de muncă. Vrem să ajutăm persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să și-l găsească în cel mai scurt timp și acel loc de muncă să fie unul decent, bine plătit și, foarte important, formalizat”, a menționat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale.
„Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă este deschisă cu toți partenerii, cu toate instituțiile și părțile interesate de a colabora și de a aplica noi practici menite să atingă obiectivele anunțate. Mă bucur de faptul că Guvernul susține ANOFM și dorește restartarea Agenției într-un mod nou, având o viziune inovativă”, a spus Raisa Dogaru, directoarea ANOFM. În intervenția sa în cadrul evenimentului, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a salutat această reformă, menționând că sindicatele o vor susține.
„Intenția de a reforma ANOFM este una foarte bună. De fapt, noi, ca reprezentanți ai salariaților, suntem membri ai organului de conducere al acestei agenții. De fiecare dată am susținut aspirațiile sale în realizarea politicilor de ocupare a forței de muncă. Intenția de a reforma instituția este foarte ambițioasă, sindicatele o susțin. Bun este apelul dvs. ca să existe aici un parteneriat larg, dar trebuie ca să fie toate celelalte structuri statale implicate în acest sistem. Nu doar Ministerul Muncii și Protecției Sociale să fie responsabil de piața forței de muncă. Sunt și alte ministere care ar trebui implicate în acest proces. Doar împreună am putea să avem un rezultat”, a remarcat Sergiu Sainciuc.