Sindicatul este puternic doar în măsura în care membrii acestuia sunt uniți, indiferent de organizațiile din care provin și de localitățile în care activează. O verigă puternică sunt sindicaliștii din teritoriu, care simt mai bine pulsul societății. Din acest motiv, părerea acestora este foarte importantă pentru conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), care s-a întâlnit, recent, într-o ședință online, cu reprezentanții din teri-toriu și au discutat aspecte care vizează activitatea mișcării sindicale la nivel teritorial, impedimentele cu care se confruntă sindicaliștii în teritoriu, realizările Confederației din ultima perioadă și prioritățile pentru anul 2022.
La deschidere, Igor Zubcu, pre-ședintele CNSM, i-a asigurat pe sindicaliștii din teritoriu de tot sprijinul necesar și a subliniat că mișcarea sindicală mizează pe activitatea și pe susținerea reciprocă din partea lor.
Acțiunile CNSM în 2021
După intervenția președintelui CNSM, vicepreședintele Sergiu Sainciuc a informat asistența despre acțiunile CNSM în anul 2021 în scopul asigurării protecției social-economice a salariaților, membri de sindicat, și a comunicat despre perspectivele pentru următoarea perioadă. Astfel, vicepreședintele CNSM s-a referit la contribuția CNSM la avizarea proiectelor privind politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2022, a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2022, a proiectului Legii bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2022, proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asisten-ță medicală pentru anul curent.
Sergiu Sainciuc a menționat că în sectorul bugetar au fost obținute mai multe realizări importante: majorarea, de la 1 ianuarie 2022, a valorii minime a salariului lunar calculat, de la 2200 de lei la 3100 de lei; majorarea claselor de salarizare pentru mai multe categorii de funcționari; majorarea cu 30% a salariilor de bază a personalului medical.
Sindicatele au insistat să fie luate mai multe măsuri de susținere a populației afectate de pandemie
Referindu-se la măsurile de susținere a populației afectate de pandemie, Sergiu Sainciuc a men-ționat că acestea au fost modeste. În legătură cu aceasta, sindicatele au insistat să fie luate mai multe măsuri, cum ar fi: acordarea din bugetul de stat a indemnizației salariaților cu copii în vârstă de până la 12 ani în cazul suspendării procesului educațional; acordarea indemnizației pentru șomaj tehnic, instituită ca urmare a declarării stării de urgență în sănătatea publică; acordarea compensațiilor pentru implementarea măsurilor speciale privind asigurarea se-curității și sănătății populației; ajutorarea salariaților cu regim de activitate redusă.
Totodată, Petru Chiriac, vice-președinte al CNSM, a subliniat importanța consolidării structurilor teritoriale și a rolului repre-zentanților CNSM în teritoriu privind prioritățile Confederației pentru următoarea perioadă. Petru Chiriac a îndemnat reprezentanții CNSM în teritoriu să fie activi, să conlu-creze cu liderii sindicali și cu partenerii din teritoriu pentru a atinge obiectivele strategice ale Confederației.
Doleanțele reprezentanților din teritoriu
În cadrul discuțiilor, reprezen-tanții CNSM în teritoriu au men-ționat problemele cu care se confruntă: activitatea redusă a comisiilor teritoriale de consultări și ne-gocieri colective în raioane; impactul semnificativ asupra populației al creșterii tarifelor la resurse energetice și a prețurilor; unele carențe cu privire la modalitatea de calculare a salariilor în sectorul bugetar și a pensiei; eliminarea formelor de discriminare la locul de muncă. Sindicaliștii au menționat că este necesar de organizat cu regularitate astfel de întruniri, pentru a pune în discuție problemele actuale și a identifica soluții.
Participanții la masa rotundă au mai discutat despre necesitatea excluderii taxei de înregistrare de stat pentru organizațiile sindicale și crearea unui mecanism facil de dobândire a statutului de persoană juridică, promovarea unui mecanism simplificat de soluționare a litigiilor individuale de muncă, neadmiterea amendării Codului muncii în defavoarea salariaților, excluderea Inspectoratului de Stat al Muncii de sub incidența Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, promovarea importanței contractelor colective de muncă, intensificarea activităților de prevenire a accidentelor de muncă, instruirea despre diferite modificări în legislație, de care trebuie să țină cont liderii sindicali.
Amintim că reprezentantul CNSM în teritoriu reprezintă interesele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în unitățile administrativ-teritoriale, conlucrează cu președinții structurilor sindicale teritoriale ale organizaților membre ale CNSM, precum și cu liderii organizațiilor sindicale pri-mare din teritoriu în vederea promovării principiilor fundamentale ale sindicatelor, inclusiv a parteneriatului social, prin prisma normelor dreptului internațional, a legislației naționale și a Statutului CNSM.