Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit, ieri, 30 septembrie, într-o ședință ordinară, pentru a discuta o serie de chestiuni de ordin social-economic, financiar și organizatoric. Unul dintre subiectele supuse dezbaterilor l-a constituit propunerile CNSM de modificare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
Astfel, membrii Comitetului Confederal al CNSM, de comun acord cu centrele sindicale național–ramurale, vin cu un șir de propuneri de modificare a legii în cauză. La art. 10. Componentele salariului lunar, la alin. (2), o propunere vizează asigurarea respectării prevederii art.165 prim din Codul muncii, conform căreia angajatorul este în drept să acorde anual salariaților ajutor material. Or, odată cu adoptarea Legii nr. 270/2018, angajații din sectorul bugetar sunt privați de acest drept. O altă propunere ține de treptele de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă. CNSM propune revizuirea alin. (6) din art.12 cu referire la stabilirea treptelor de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă, fapt ce face o diferențiere mai bună a salariilor în raport cu vechimea în muncă realizată și care va permite motivarea salariaților de a activa un timp îndelungat în sectorul bugetar.
Pe parcursul perioadei de implementare a actului normativ au ieșit la iveală mai multe neclarități
De asemenea, se propune ca premiul anual să fie stabilit în mărime de 100% din salariul de bază (actualmente acesta fiind de 50%), ceea ce presupune o stimulare financiară mai bună a salariaților. Propunerile în cauză se înaintează Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, dar și Ministerului Finanțelor.
Despre alte subiecte și modificări propuse la legislație de către sindicaliști veți putea citi în numărul următor al ziarului.