CNSM salută elaborarea de către structurile guvernamentale a unui proiect de modificare a legislaţiei în vigoare cu scopul de a reatribui Inspectoratului de Stat al Muncii funcţiile de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Documentul urmăreşte revenirea la sistemul integrat de inspecţie a muncii, în corespundere cu mai multe convenţii ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate de ţara noastră.
În avizul elaborat pe marginea proiectului în cauză, reprezentanţii CNSM înaintează o serie de obiecţii. Ele sunt orientate spre abilitarea Inspectoratului de Stat al Muncii cu atribuţii suficiente pentru a asigura aplicarea pe deplin a normelor privind controlul de stat în domeniul raporturilor de muncă şi cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, a precizat Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Muncii al CNSM.
Astfel, experţii sindicali propun, între altele, operarea în proiectul respectiv a unor modificări prin care angajatorii care nu înlătură toate abaterile depistate de inspectorii de muncă să poată fi determinaţi să se conformeze chiar din start. În caz contrar, controlul de stat, menit să asigure aplicarea legislaţiei muncii, va rămâne, ca şi până în prezent, o simplă formalitate.
Intenţie declarativă
Mai mult ca atât, sindicatele constată că reprezentanţii Guvernului, deşi susţin că pledează pentru reducerea numărului de controale de stat asupra activităţii de întreprinzător, prin instituirea unui mecanism de verificări şi constatări repetate pentru aplicarea sancţiunilor, țintesc de fapt contrariul.
Totodată, experţii sindicali propun excluderea din acelaşi proiect a unei prevederi în baza căreia întreaga activitate desfășurată de Inspectoratul de Stat al Muncii se supune Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. Potrivit lor, această lege stabileşte o multitudine de restricţii improprii sistemului de inspecţie a muncii, ceea ce a intrat şi până acum în contradicţie cu prevederile convenţiilor OIM.
În caz de excludere doar parţială a Inspectoratului de Stat al Muncii de sub incidenţa Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, reprezentanţii CNSM ar putea sesiza din nou OIM despre contradicţiile dintre legislaţia naţională şi standardele internaţionale la care ţara noastră s-a raliat.
Proiectul de lege pentru amendarea cadrului legislativ naţional din domeniul controlului de stat asupra respectării legislaţiei muncii conţine modificări la o serie de documente. Printre acestea se numără Legea privind Inspectoratul de Stat al Muncii, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul muncii, Legea privind controlul de stat al activităţii de întreprinzător etc.
Sistemul de inspecţie a muncii din ţara noastră a fost distorsionat în urma unei reforme în domeniul controlului de stat al activităţii de întreprinzător, iniţiată în 2016. Atunci, s-a propus chiar şi lichidarea Inspectoratului de Stat al Muncii şi transferul competenţelor acestuia către Serviciul Fiscal de Stat şi alte 10 autorităţi abilitate cu atribuţii în domeniul siguranței ocupaționale.
Ulterior, după ce, la insistenţa sindicaliştilor, au conştientizat că vor fi încălcate angajamentele internaţionale, factorii de decizie au hotărât să păstreze inspectoratul sus-menţionat. Ei au recunoscut faptul că în materie de securitate şi sănătate în muncă ţara noastră bate pasul pe loc de mai mulţi ani, iar sarcina autorităţilor este să revină la sistemul de inspecţie a muncii de până la 2016 şi chiar 2012. Deşi iniţial se vorbea despre crearea unei inspecţii integrate a muncii cu atribuţii depline, care să includă şi sănătatea ocupaţională, în corespundere cu prevederile convenţiilor OIM, proiectul elaborat în acest scop conţine mai multe deficienţe şi încă nu se ştie cum va fi promovat.