Aproape 4,5 milioane de vizite consultative au fost înregistrate în 2020 la medicii specialiști din cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu (AMSA). Din cauza pandemiei de COVID-19, numărul vizitelor s-a redus cu peste două milioane, comparativ cu anul 2019, se arată într-un comunicat dat publicității de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).
Pentru serviciile medicale, CNAM a achitat peste 748 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 95,7% din suma planificată, cu 36 de milioane mai mult față de anul 2019. Cheltuielile medii în AMSA per persoană asigurată au constituit anul trecut 329,1 lei, în creştere cu 11,9 lei față de anul precedent. Costul mediu al unei vizite la medicul specialist a fost de 168,2 lei, cu 60,5 lei mai mult în comparație cu 2019.
Cele mai solicitate au fost serviciile prestate de medicii obstetricieni-ginecologi, ortopezi-traumatologi, neurologi, oftalmologi și chirurgi.
O categorie aparte de cheltuieli acoperite de CNAM în cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu sunt cele pentru alimentația și transportul public de la/la domiciliu persoanelor cu tuberculoză. În acest scop, în 2020, au fost alocate peste 13 milioane de lei, cu circa trei milioane mai puțin față de anul 2019.
De asemenea, din mijloacele fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) au fost finanțate peste 96 de mii de ședințe de hemodializă, în valoare totală de 208,4 milioane de lei.
Pentru prestarea serviciilor de intervenție timpurie la copiii (de la naștere până la trei ani) cu nevoi speciale sau tulburări de dezvoltare și risc sporit au fost finanțate mai mult de 27 de mii de vizite, în valoare totală de circa patru milioane de lei.
Din fondurile AOAM au fost acoperite și în jur de 12 mii de ședințe de radioterapie pentru pacienții cu maladii oncologice, cu aproape 2000 mai multe comparativ cu anul 2019.