Un grup de tineri moldoveni a participat recent la o expoziţie inedită, dedicată centrului istoric al oraşului Cernăuţi. Timp de două săptămâni, 24 de participanţi din cinci ţări au descoperit Cernăuţiul de azi prin prisma unor cărţi poştale de arhivă.
Evenimentul cu genericul “Snapshots of history” a întrunit participanţi din Ucraina, Republica Moldova, Italia, Slovacia şi Lituania. Programul a presupus fotografierea oraşului Cernăuţi şi anume a celor mai importante clădiri, străzi sau locuri istorice. Fiecare grup avea sarcina de a face poze noi, având ca bază fotografii ale oraşului de altădată.
În cadrul proiectului, tinerii au avut posibilitatea să viziteze oraşul, inclusiv cele mai importante clădiri. Participanţii au vizitat Universitatea din Cernăuţi, care în prezent se află în patrimoniul UNESCO, ca fiind una dintre cele mai vechi universităţi, precum şi sinagoga, cimitirul evreiesc, Teatrul Naţional, Asociaţia Românească “Mihai Eminescu”, Muzeul de Etnografie.
Proiectele de voluntariat – un prim pas în carieră
În opinia participanţilor, proiectele internaţionale sunt un mijloc de comunicare cu voluntari străini, dar şi o valoare adăugată în CV.
„La început, aveam o atitudine sceptică faţă de acest program, chiar mă gândeam să nu merg la Cernăuţi. Frumuseţea şi măreţia acestui oraş mi-au schimbat total percepţia şi am început şi eu să contribui la „închegarea” acestei expoziţii.
Două săptămâni petrecute împreună cu cetăţeni din cinci ţări au fost foarte frumoase. Serile naţionale, plimbările prin oraş, jocurile de dimineaţă, toate au fost extraordinare. Venind acasă, am înţeles că îmi este dor de cei cu care am petrecut timpul în Cernăuţi şi vreau să îi revăd cât mai curând”, a mărturisit Dumitru Statchevschi, unul dintre participanţi.
„Mi-am făcut mulţi prieteni. Toată călătoria în Cernăuţi a fost o adevărată aventură. Am luat cunoştinţă de tradiţiile ucrainene, de cultura lor, am aflat numeroase istorii care îmi vor prinde bine în viaţă. Sunt sigur că acest proiect nu-l voi uita niciodată”, a menţionat Marius Kailius, participant din Lituania.
„O să-mi aduc aminte de acest proiect mult timp înainte. Am petrecut timpul frumos într-o ambianţă interculturală, cu oameni care m-au inspirat prin felul lor de a fi şi care m-au ajutat să le cunosc ţara de unde provin. Scopul primar al acestui proiect a fost atins în totalitate şi mă bucur că am făcut parte din el”, mi-a mărturisit Marija Vorobjovaitė din Lituania.
„Nu ştiam de la început cu ce o să mă aleg din acest proiect. După două săptămâni, însă, am realizat că am câştigat experienţă şi m-a ajutat să mă cunosc mai bine pe mine însămi în diferite circumstanţe. Mixul de marketing internaţional, ca să spun aşa, m-a ajutat să-mi îmbogăţesc engleza şi să aflu lucruri interesante despre cultura şi istoria ţărilor care au luat parte la eveniment”, a spus Michaela Janikova din Slovacia.
Filosofii de viaţă, adunate în timpul călătoriei
Pentru că proiectele internaţionale implică participanţi din diferite colţuri ale lumii, schimbul intercultural este inevitabil. Fiecare dintre ei are în spate o poveste impresionantă, de la fiecare înveţi ceva nou, iar o vorbă la locul şi momentul potrivit nu are preţ. În asemenea circumstanţe, cărţile nu-şi mai au rostul lor. De la Marina, o tânără de 18 ani din Moldova, toţi am învăţat că timpul ne mănâncă pe toţi şi din păcate nu este vegetarian.
În cadrul programului am avut posibilitatea să vizităm şi muzee naţionale. Unul dintre acestea a fost Muzeul Evreiesc, unde am aflat că istoria ne reprezintă, iar cel mai scump lucru pe lume sunt amintirile. Am reţinut, îndeosebi, o învăţătură spusă de un rabin: „Cică trenul a fost inventat pentru a ţine minte că fiecare secundă contează, maşina de dactilografiat – pentru a şti că fiecare cuvânt are preţul său, iar telefonul a fost creat pentru a ne reaminti că suntem auziţi la celălalt capăt al pământului”.
Etapa finală a constituit-o o expoziţie foto organizată la galeria municipală. La eveniment au fost prezenţi organizatorii proiectului, participanţii, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Participanţii la proiect au avut ocazia de a discuta cu viceprimarul oraşului Cernăuţi, Petru Rotari, originar din raionul Ungheni, RM.
Voluntarii şi-au exprimat admiraţia şi recunoştinţa autorităţilor oraşului Cernăuţi pentru ospitalitatea de care au dat dovadă. Totodată, Petru Rotari a subliniat importanţa proiectului şi i-a invitat pe participanţi să vină la Cernăuţi şi la anul.
Călătorie în timp la cetăţile Hotin şi Cameniţa
Un eveniment memorabil a fost posibilitatea de a vizita cetăţile Hotin şi Cameniţa (Kameneţ-Podolsk), locuri istorice, la care ucrainenii ţin foarte mult. De la tarabele din preajmă am avut ocazia să procurăm suvenire şi bijuterii confecţionate de meşteri populari ucraineni.
„Asemenea excursii reprezintă, în primul rând, comunicare. Participanţii se întorc în timp şi învaţă multe lucruri noi, iar datorită faptului că sunt din ţări diferite, ei au posibilitatea să-si îmbogăţească cunoştinţele”, a menţionat Oxana Dyomina, una dintre organizatoarele evenimentului din Ucraina.