Tineri bucătari, cofetari şi brutari s-au reunit recent la Campionatul Gastronomic pentru Juniori, ediţia a III-a, eveniment găzduit de Şcoala profesională nr. 2 din Chişinău.
„Prin astfel de competiţii, oferim şanse elevilor să-şi demonstreze măiestria culinară. Venim să încurajăm viitorii specialişti şi să le spunem mulţumesc cadrelor didactice care pregătesc aceşti copii talentaţi, pedagogi care vă ajută să exploraţi şi să descoperiţi arta gastronomică. Bine aţi venit la cel mai gustos campionat din ţară!” , a spus, la inaugurarea competiţiei, Elena Ciobanu, președinta Asociației Culinarilor Catering Moldova şi, totodată, preşedinta juriului concursului.
Potrivit sursei citate, la ediția din anul curent s-au înregistrat 11 instituții de învățământ. Și-au demonstrat măiestria profesională circa 70 de elevi, cu vârsta de până la 20 de ani.
La categoria „Tema de acasă”, medalia de aur a revenit Centrului de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor. Pe locul II s-a clasat Școala Profesională nr. 2 din Chişinău, iar pe locul III – Școala Profesională de la Alexăndreni. La compartimentul „Școala anului”, învingătoare a devenit Școala Profesională nr. 2 din Chişinău. Poziţia a doua în acest clasament a revenit echipei de la Colegiul National de Comerț al ASEM, iar pe locul III s-a clasat Școala Profesională de la Nisporeni. La categoria „Cutia magică”, învingătoare a devenit echipa de la Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor. Medalia de argint a revenit Colegiului National de Comerţ, iar Școala Profesională nr.2 din Chişinău a obţinut la această categorie medalia de bronz.
Totodată, organizatorii campionatului au oferit şi premii speciale – pentru cea mai creativă echipă culinară de juniori (Școlii Profesionale de la Cupcini), pentru măiestrie în arta patiseriei (Școlii Profesionale nr. 5 din Chişinău), pentru promovarea tradiţiilor vechi culinare (Școlii Profesionale de la Nisporeni). Premiul pentru cea mai creativă piftie de cocoş a revenit Școlii Profesionale de la Ștefan Vodă, iar premiul pentru cea mai reuşită preparare a cărnii de miel a fost acordat echipei de la Școala Profesională de la Soroca.
Federaţia „SindLUCAS” a oferit două premii a câte 200 de lei fiecare – pentru cea mai tânără participantă la competiţie şi pentru cel mai gustos desert. Valentina Chiriac, preşedinta federaţiei, a fost membră a juriului.