19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

”Cel mai bun pădurar” poartă fustă și este de la Călărași

Loading
Без рубрики ”Cel mai bun pădurar” poartă fustă și este de la Călărași
silvicultura

Foto: vocea.md

În ajun de Ziua Lucrătorilor din Silvicultură, a fost organizat un concurs la care au fost testate deprinderile şi cunoştinţele lucrătorilor din acest domeniu. Evenimentul s-a desfăşurat la Rezervaţia Naturală „Codrii”, şi a adunat peste 50 de invitaţi.

 

De emoţii mari, participând la cele şase probe ale concursului, au avut parte pădurarii din ţara noastră. „Cel mai bun pădurar”, concurs aflat deja la a XIII-a ediţie, a adunat în rezervaţia naturală „Codrii”, cei mai buni pădurari și experți. Şi asta pentru a demonstra încă o dată profesionalismul pădurarilor. Paznicii pădurilor, cum adesea își zic ei înşişi, au avut de înfruntat mai multe probe printre care şi deprinderea de a călări. Chiar dacă timpul ploios le-a cam încurcat planurile, totuşi participanţii au reuşit să treacă cu brio de această probă. Pe lângă probele practice, pădurarii au susținut și probe teoretice precum: determinarea speciei de arbori după semințe, după structura lemnului sau după frunze. Şi în acest an, pădurarii s-au descurcat bine, demonstrând că-şi cunosc meseria. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai ocolurilor silvice din Republica Moldova, România, precum şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „SINDSILVA” din RM, Anatolie Ciobanu.

 

silvicultura-2

Foto: vocea.md

 

Liderul sindical a menţionat pentru „Vocea poporului”, că acest concurs este modalitatea perfectă de a mulţumi celor care cu atâta dăruire îngrijesc pădurile noastre. „Astăzi participanţii au demonstrat toate cunoştinţele din domeniu, pe care le acumulează, zi de zi. Acest concurs va fortifica şi mai mult legăturile dintre silvicultori,” a mai adăugat Anatolie Ciobanu. Preşedintele juriului, Tudor Botnari, a menţionat că acest concurs este unul foarte important, dat fiind că ocupanţii primelor trei locuri vor reprezenta ţara noastră la o competiție si-milară în România.

„Chiar dacă nu toţi se vor alege cu locuri de frunte, oricum toţi participanţii sunt câştigători la nivel de întreprindere, iar asta ne face să ne mândrim cu ei”, a subliniat Botnari.

 

silvicultura-3

Foto: vocea.md

 

Vasile Anchidin, reprezentantul Sindicatului Naţional din România „CONSILVA”, prezent la eveniment, a transmis un mesaj participanţilor: „Ne dorim să ne întâlnim cât mai des atât aici, cât şi în ţara noastră, ca să împărtăşim unui altuia din experienţă”. În cadrul evenimentului, toţi participanţii, dar şi oaspeţii au primit publicaţia „Vocea poporului” pentru familiarizare şi informare.

Anastasia Ciobanu este pădurar la Ocolul Silvic Călăraşi, de aproape patru decenii şi spune că această profesie îi aduce mare satisfacţie. „A fi pădurar este foarte interesant, dar şi foarte dificil. Pădurea pentru mine este absolut totul”, a menţionat femeia. Curajul şi dârzenia de care dă dovadă zilnic au şi ajutat-o să obţină premiul I în cadrul concursului. S-a descurcat excelent la toate probele, chiar şi la proba „călărit” prin ploaie a obţinut cel mai mare punctaj. Nu face diferenţe între femei şi bărbaţi, dragostea pentru pădure a transmis-o şi feciorului, care este cel mai tânăr pădurar din ţara noastră. Anatol, fiul Anastasiei, spune că încă nu şi-a găsit mireasă, dar este sigur că în curând va găsi femeia cu care îşi va petrece tot restul vieţii în sânul naturii.

 

silvicultura-4

Foto: vocea.md

 

Un alt pădurar, Ion Movileanu, se mândrește cu profesia pe care a moștenit-o de la bunicul său. „Bunicul și tatăl meu au fost pădurari cu experiență de circa 30 de ani, eu sunt pădurar de 36 de ani, am doi fii care activează tot în silvicultură”, a precizat Ion. Ion Movileanu s-a învrednicit de locul doi în cadrul concursului, iar bronzul i-a revenit pădurarului de la Ocolul Silvic Hânceşti, Samson Dumitru.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand