Ursuleții – sunt niște boțuri de mămăligă cu brânză de oi, care era un deliciu pe timpuri pentru părinții noștri la țară. Deși este considerată de mulţi mâncarea săracilor, să știți voi, dragi copii, și să le spuneți și părinților că mămăliga ne ajută foarte mult să ne menţinem sănătatea. Iată ce efecte benefice pentru organism are acest aliment.
Protejează stomacul
Specialiștii în biologie celulară vegetală de la Universitatea din Koln au descoperit, recent, prezenţa în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Aceşti acizi ignora legile chimiei şi biologiei clasice, absorbindu-se în intestin cu mare ușurință, fără a suferi transformări chimice decât în proporție de 22-28%.
Detoxifică ficatul
Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul de ciroză hepatică. La cei care consumă zilnic terci de mălai, incidența bolilor hepatice este de zece ori mai mică, iar copiii au o dezvoltare mai bună. Gastrita și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având efect de reducere a acidității și de calmare.
Creşte durata de viaţă
Cercetătorii endocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice, generate de disfuncții tiroidiene. De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct.
Dezvoltă musculature
Fiziologul spaniol E. A. Rodriguez a observat, întâmplător, că cei mai apți copii pentru sporturi de performanță din Ecuador și Columbia au o bogată alimentație în „terciuri de porumb”. Pe baza acestei observații, el a inițiat un amplu program de cercetare în medicină sportivă, descoperind că mălaiul are un rol deosebit în dezvoltarea fibrei musculare.
Nu îngraşă
Preparatul din porumb este util și celor care suferă de obezitate deoarece oferă o senzație de sațietate extrem de rapidă. Între făina albă, pâinea albă și mămăliga, avantajul ar merge spre mămăligă, pentru că valoarea calorică a acestui produs este mult mai redusă decât la pâine. Mălaiul poate fi folosit și pentru prepararea unor dulciuri care se spune ca sunt mai sănătoase prin faptul că se absorb mai lent, spun nutriționiștii.