4 octombrie 2023
Chisinau
Vocea copiilor

Ce se întâmplă dacă mănânci MĂMĂLIGĂ?

Loading
Vocea copiilor Ce se întâmplă dacă mănânci MĂMĂLIGĂ?
mamaliga

Foto: arhivă personală

Ursuleții – sunt niște boțuri de mă­măligă cu brânză de oi, care era un deliciu pe timpuri pentru părinții noștri la țară. Deși este considera­tă de mulţi mâncarea săracilor, să știți voi, dragi copii, și să le spuneți și părinților că mămăliga ne ajută foarte mult să ne menţinem sănăta­tea. Iată ce efecte benefice pentru or­ganism are acest aliment.

 

Protejează stomacul

 

Specialiștii în biologie celulară vegetală de la Universitatea din Koln au descoperit, recent, prezenţa în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, extrem de importante pentru să­nătatea organismului. Aceşti acizi ignora le­gile chimiei şi biologiei clasice, absorbindu-se în intestin cu mare ușurință, fără a suferi transformări chimice decât în proporție de 22-28%.

 

Detoxifică ficatul

 

Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de ne­utralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul de ciroză hepatică. La cei care consumă zilnic terci de mălai, incidența bolilor hepatice este de zece ori mai mică, iar copiii au o dezvoltare mai bună. Gastrita și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mă­măligă caldă în loc de pâine, mălaiul având efect de reducere a acidității și de calmare.

 

Creşte durata de viaţă

 

Cercetătorii endocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice, generate de disfuncții tiroidiene. De asemenea, consumul de mă­măligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct.

 

Dezvoltă musculature

 

Fiziologul spaniol E. A. Rodriguez a ob­servat, întâmplător, că cei mai apți copii pentru sporturi de performanță din Ecuador și Columbia au o bogată alimentație în „ter­ciuri de porumb”. Pe baza acestei observații, el a inițiat un amplu program de cercetare în medicină sportivă, descoperind că măla­iul are un rol deosebit în dezvoltarea fibrei musculare.

 

Nu îngraşă

 

Preparatul din porumb este util și celor care suferă de obezitate deoarece oferă o senzație de sațietate extrem de rapidă. Între făina albă, pâinea albă și mămăliga, avanta­jul ar merge spre mămăligă, pentru că valoa­rea calorică a acestui produs este mult mai redusă decât la pâine. Mălaiul poate fi folo­sit și pentru prepararea unor dulciuri care se spune ca sunt mai sănătoase prin faptul că se absorb mai lent, spun nutriționiștii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand