Ce mănânci când ai COVID, gustul și mirosul s-au dus pe apa sâmbetei și febra îți face zile fripte? Iată sfaturile experților în nutriție!
Anumite alimente și băuturi pot ameliora simptomele și reduc durata bolii, dar ține cont că fiecare organism este diferit și poate reacționa în consecință. Deci sfaturile de mai jos nu sunt universale și nu te scapă de o eventuală agravare a bolii.
Lista de cumpărături – ce mănânci când ai COVID
Simptomele COVID pot varia de la o persoană la alta, dar includ, în majoritatea cazurilor, pierderea mirosului și a gustului, febră, tuse uscată și dificultăți de respirație.
Alte persoane pot acuza dureri musculare, oboseală persistentă, dureri în gât și tulburări gastrointestinale, cel mai frecvent diaree.
Dieta COVID trebuie personalizată, pentru că fiecare persoană are anumite alimente preferate, anumite mâncăruri pe care le tolerează atunci când nu se simte bine, sau poate nu este capabilă să gătească și se bazează pe partener pentru a-i face mâncarea.
În funcție de toți acești factori, ce mănânci când ai COVID poate fi diferit în cazul tău față de alte persoane.
Iată câteva sfaturi generale privind alimentația dacă ai fost infectat cu noul coronavirus:
Hidratează-te: apă, ceaiuri, supe, sucuri naturale
Lichidele sunt extrem de importante pentru a te recupera cât mai rapid de COVID, mai ales dacă ai febră, diaree și transpiri abundent.
Hidratează-te cu orice lichid îți place:
- apă plată
- ceaiuri calde din plante (tei, soc, busuioc, mentă, păpădie, scoarță de salcie, mușețel, nalbă mare, măceșe, păducel)
- supe, ciorbe de pui cu legume
- sucuri de fructe sau legume proaspete
- iaurturi de băut
- apă de cocos
- smoothie-uri
- băuturi pe bază de electroliți
Ceaiul de ghimbir cu miere este foarte bun și pentru calmarea tusei și a durerilor în gât.
Corpul are nevoie de calorii ca să lupte cu infecția
Sub nicio formă nu te uita la calorii când ai COVID. Organismul tău are nevoie acum de toate ajutoarele, iar acestea vin și sub forma caloriilor. Firește, nu te arunca într-o găletușă de aripioare picante – de altfel, nici nu sunt indicate, pentru că irită gâtul și agravează durerile.
Când spunem mai multe calorii ne referim la faptul că acum nu e momentul cel mai bun să îți reduci aportul caloric de teama kilogramelor în plus. Mănâncă bine, sănătos, gustos – chiar dacă, pe moment, nu simți gustul sau mirosul, corpul tău te va recompensa cu însănătoșirea grabnică.
Suplimentele nu fac minuni, dar alimentația corectă da! Include în regimul alimentar de acum, dar și în general, proteine, fibre, vitamine (A, C, D, E), minerale (zinc, magneziu, seleniu), acizi grași, antioxidanți.
Exemple de astfel de alimente pe care să le consumi când ai COVID sunt următoarele: carnea de pui sau de curcan fiartă sau la cuptor, peștele, ouăle, brânza, iaurtul, fructele și legumele proaspete, ficat de pui, salată verde, spanac, urzici, ciuperci.
Spanacul, salata verde, ştevia și urzicile – sunt surse excelente de vitamina C, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu), fibre şi fitonutrienţi antioxidanţi, cu efecte benefice pentru sănătate. Au efecte laxative, diuretic, reduc colesterolul din sânge, au proprietăţi antitumorale şi de stimulare a imunităţii întregului organism. “Abuzează” de verdeţuri la maxim, găteşte-le cu cantităţi minime de grăsime şi nu le fierbe excesiv, până se înmoaie, deoarece tratamentul termic prelungit micşorează conţinutul de nutrienţi.
Ce alimente să eviți dacă ai COVID
Aceste alimente și băuturi trebuie evitate dacă ești infectat cu noul coronavirus, pentru că îți pot agrava starea de sănătate.
Legumele crucifere, cum ar fi varza, broccoli, fasolea, cerealele integrale, sunt de evitat când ai COVID, pentru că îți pot deranja stomacul și așa dat peste cap de boală. La fel, trebuie evitate nucile, mezelurile, dulceața, porumbul și murăturile.
În schimb, alege alimente ușor de digerat, cum ar fi compoturile de fructe fără coajă, bananele, piureul de mere, brânza de vaci proaspătă.
Evită cu orice preț snacksurile nesănătoase, cum sunt chipsurile, covrigeii tari, sărați, alimentele foarte condimentate, acide (lămâi, oțet), prăjite, pentru că îți irită gâtul și agravează simptomele pe care le ai deja.
Nu în ultimul rând, renunță la fumat (de preferat definitiv) și evită alcoolul cât timp ai COVID, mai ales dacă urmezi și un tratament alopat recomandat de medic.