20 aprilie 2024
Chisinau
Sanatate

Ce mănânci când ai COVID – alimente recomandate și contraindicate

Loading
Sanatate Ce mănânci când ai COVID – alimente recomandate și contraindicate
Ce mănânci când ai COVID – alimente recomandate și contraindicate
centre-sophrene.fr

Ce mănânci când ai COVID, gustul și mirosul s-au dus pe apa sâmbetei și febra îți face zile fripte? Iată sfaturile experților în nutriție!

Anumite alimente și băuturi pot ameliora simptomele și reduc durata bolii, dar ține cont că fiecare orga­nism este diferit și poate reacționa în consecință. Deci sfaturile de mai jos nu sunt universale și nu te scapă de o eventuală agravare a bolii.

 

Lista de cumpărături – ce mănânci când ai COVID

Simptomele COVID pot varia de la o persoană la alta, dar includ, în ma­joritatea cazurilor, pierderea mirosu­lui și a gustului, febră, tuse uscată și dificultăți de respirație.

Alte persoane pot acuza dureri musculare, oboseală persistentă, du­reri în gât și tulburări gastrointestina­le, cel mai frecvent diaree.

Dieta COVID trebuie personali­zată, pentru că fiecare persoană are anumite alimente preferate, anumite mâncăruri pe care le tolerează atunci când nu se simte bine, sau poate nu este capabilă să gătească și se bazea­ză pe partener pentru a-i face mân­carea.

În funcție de toți acești factori, ce mănânci când ai COVID poate fi dife­rit în cazul tău față de alte persoane.

Iată câteva sfaturi generale privind alimentația dacă ai fost infectat cu noul coronavirus:

Hidratează-te: apă, ceaiuri, supe, sucuri naturale

Lichidele sunt extrem de impor­tante pentru a te recupera cât mai ra­pid de COVID, mai ales dacă ai febră, diaree și transpiri abundent.

Hidratează-te cu orice lichid îți place:

  • apă plată
  • ceaiuri calde din plante (tei, soc, busuioc, mentă, păpădie, scoarță de salcie, mușețel, nalbă mare, măceșe, păducel)
  • supe, ciorbe de pui cu legume
  • sucuri de fructe sau legume proaspete
  • iaurturi de băut
  • apă de cocos
  • smoothie-uri
  • băuturi pe bază de electroliți

Ceaiul de ghimbir cu miere este foarte bun și pentru calmarea tusei și a durerilor în gât.

 

Corpul are nevoie de calorii ca să lupte cu infecția

Sub nicio formă nu te uita la ca­lorii când ai COVID. Organismul tău are nevoie acum de toate ajutoarele, iar acestea vin și sub forma caloriilor. Firește, nu te arunca într-o găletușă de aripioare picante – de altfel, nici nu sunt indicate, pentru că irită gâtul și agravează durerile.

Când spunem mai multe calorii ne referim la faptul că acum nu e mo­mentul cel mai bun să îți reduci apor­tul caloric de teama kilogramelor în plus. Mănâncă bine, sănătos, gustos – chiar dacă, pe moment, nu simți gus­tul sau mirosul, corpul tău te va re­compensa cu însănătoșirea grabnică.

Suplimentele nu fac minuni, dar alimentația corectă da! Include în regimul alimentar de acum, dar și în general, proteine, fibre, vitamine (A, C, D, E), minerale (zinc, magneziu, se­leniu), acizi grași, antioxidanți.

Exemple de astfel de alimente pe care să le consumi când ai COVID sunt următoarele: carnea de pui sau de curcan fiartă sau la cuptor, peștele, ouăle, brânza, iaurtul, fructele și le­gumele proaspete, ficat de pui, salată verde, spanac, urzici, ciuperci.

Spanacul, salata verde, ştevia și urzicile – sunt surse excelente de vi­tamina C, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu), fibre şi fitonutrienţi antioxidanţi, cu efecte benefice pentru sănătate. Au efecte laxative, diuretic, reduc colesterolul din sânge, au proprietăţi antitumorale şi de stimulare a imunităţii întregului organism. “Abuzează” de verdeţuri la maxim, găteşte-le cu cantităţi mini­me de grăsime şi nu le fierbe excesiv, până se înmoaie, deoarece tratamen­tul termic prelungit micşorează conţi­nutul de nutrienţi.

 

Ce alimente să eviți dacă ai COVID

Aceste alimente și băuturi trebuie evitate dacă ești infectat cu noul coro­navirus, pentru că îți pot agrava starea de sănătate.

Legumele crucifere, cum ar fi varza, broccoli, fasolea, cerealele integrale, sunt de evitat când ai COVID, pentru că îți pot deranja stomacul și așa dat peste cap de boală. La fel, trebuie evi­tate nucile, mezelurile, dulceața, po­rumbul și murăturile.

În schimb, alege alimente ușor de digerat, cum ar fi compoturile de fructe fără coajă, bananele, piureul de mere, brânza de vaci proaspătă.

Evită cu orice preț snacksurile ne­sănătoase, cum sunt chipsurile, covri­geii tari, sărați, alimentele foarte con­dimentate, acide (lămâi, oțet), prăjite, pentru că îți irită gâtul și agravează simptomele pe care le ai deja.

Nu în ultimul rând, renunță la fu­mat (de preferat definitiv) și evită alcoolul cât timp ai COVID, mai ales dacă urmezi și un tratament alopat recomandat de medic.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand