Un medic din municipiul Bălți, învinuit de malpraxis, a fost încă-tușat chiar în sala de judecată și urmează să ispășească o pedeapsă de doi ani, într-un penitenciar de tip deschis. Instanța a mai decis ca urologul să achite familiei victimei și o recompensă de jumătate de milion de lei. Angajații spitalului municipal, dar și mai mulți pacienți, au ieșit zilele trecute în stradă în susținerea medicului condamnat, Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului urolog.
Alături de protestatari a fost și soția medicului condamnat. „Știți cât s-a jertfit pentru a salva viețile unor oameni? Vă zic eu acum: copiii mei au crescut fără tată. El nu era niciodată acasă. Nici nu vorbesc despre mine, pentru că eu am îndeplinit funcția și de bărbat, și de femeie în casă”, mărturisește soția medicului, Daniela Cozub.
Potrivit Procuraturii Generale, în septembrie 2019, un polițist de 44 de ani a fost internat la Spitalul Clinic Municipal Bălți, unde, potrivit expertizei, în timpul opera-ției, i s-a introdus o infecție în organism. Finalul dramatic putea fi evitat. Doar că medicul care îl îngrijea ar fi ignorat complicațiile până în momentul în care nu s-a mai putut face nimic, se precizează în comunicatul Procuraturii Generale. Gheorghe Sorici, avocatul medicului, susține că acesta nu a avut parte de un proces echitabil. El a declarat că decizia Curții de Apel Bălți a fost ilegală și neîntemeiată. Această condamnare a adus în atenția publică o lacună în sistemului medical din Republica Moldova: lipsa unei legi a malpraxisului și a stârnit unele reacții în comunitatea medicală.
Legea malpraxisului, ignorată
„Nu este normal ca medicii să fie puși în instanță în rândul infractorilor, criminalilor și al celor care încalcă legea sau comit crime intenționat. Activitatea medicală este foarte complexă și depinde de foarte multe circumstanțe. De aceea, în lume, activitatea medicală este caracterizată printr-o noțiune care se numește malpraxis. Și adică eroarea medicală, care este o normă în activitatea medicală, și asta nu este un moft, ci este o condiție obligatorie, deja care au recunoscut-o toate sistemele de sănătate internaționale. În Republica Moldova, despre malpraxis se vorbește din 2018, dar, din păcate, Ministerul Sănătății a ignorat această lege”, este de părere Rodica Grama, conferențiar universitar la USMF „Nicolae Testemițanu”.
„Este tot mai evidentă nevoia de a crea o organizație care să apere drepturile medicilor și să aplice o legislație echitabilă și specifică profesiei medicale. O astfel de legislație ar contribui la protejarea atât a pacienților, cât și a profesioniștilor din sănătate și ar asigura o evaluare obiectivă a cazurilor de malpraxis”, a punctat și Emil Ceban, rectorul USMF, președinte-le Societății Urologilor din Republica Moldova.
Cu o reacție a venit și Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, care a cerut o justiție corectă în acest caz. „Decizia instanței pe cazul medicului Serghei Cozub este una executorie, dar finală va fi cea a Curții Supreme. Solicităm tratarea acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptu-lui medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzândui-se dreptul la o justiție corectă. În caz contrar, vom mai înregi-stra un caz pierdut la CtEDO”, a menționat Ala Nemerenco.
Decizie dură și cu impact negativ
La rândul lor, sindicatele sunt de părere că decizia instanței este una foarte dură și va avea un impact negativ asupra aspectului moral al doctorilor și al climatului de lucru nu doar din cadrul Spitalului Clinic Bălți, dar și pentru sistemul de sănătate din țară.
„Acest caz va influența negativ capacitatea personalului medical în luarea deciziilor privind exercitarea atribuțiilor de serviciu, în special, personalul antrenat în intervenții chirurgicale sau în cazurile în care starea de sănătate a pacienților prezintă pericol pentru viața lor. Regretăm profund circumstanțele care au dus la decesul pacientului, dar, totodată, nu putem omite importanța chirurgiei urologice din municipiul Bălți, fiind vorba și de pacienți din 11 raioane din zona de nord, care țin de competențele medicului Cozub. Acesta, prin atitudine, dedicație, responsabilitate, devotament, profesionalism și perfecționare continuă, a ridicat nivelul serviciilor medicale prestate în domeniu urologic, salvând mii de vieți omenești și aducând speranță de viață în familiile pacienților. În prezent, suntem în proces de definitivare și semnare a unei Declarații a participanților la întrunire, prin care vom solicita autorităților competente implicare în soluționarea cazului, dar, totodată, vom solicita aprobarea cadrului legislativ pentru crearea unei asociații profesionale care să apere drepturile medicilor, precum și adoptarea legii malpraxisului medical”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, Stella Gorea, președintele Centrului Sindical Ramural Teritorial Bălți din domeniul Sănătății.