6 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Cauzele concedierii. Șomajul tehnic

Loading
Cetăţeanul şi legea Cauzele concedierii. Șomajul tehnic
somaj

Foto: romanialibera.ro

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Cauzele concedierii

 

guestion

În ce cazuri salariatul poate fi concediat în temeiul art. 86, alin. 1, lit. z) din Codul muncii, adică pentru alte motive prevăzute de Codul muncii și alte acte legislative?

 

Valentina Mihailenco, Bălți

 

Dispoziția articolului 86, alin. 1, lit. z) din Codul muncii nu constituie un temei de sine stătător pentru concedierea salariatului. Acesta doar indică posibilitatea angajatorului de a concedia salariatul în alte temeiuri prevăzute de același Cod al muncii sau de alte legi. Spre exemplu, un alt temei prevăzut de Codul muncii pentru desfacerea sau încetarea contractului individual de muncă cu cadrele didactice sau cu cadrele din sfera științei și inovației servește art. 301, alin. 2.

Aceste temeiuri sunt pierderea concursului pentru ocuparea funcțiilor științifice și de conducere, prevăzute de statutul organizației respective și în cazul neatestării, în conformitate cu statutul organizației respective a cercetătorilor științifici, a lucrătorilor din întreprinderile, instituțiile și organizațiile auxiliare de deservire și de administrare a activității științifice. Alte acte legislative pentru încetarea contractului individual de muncă pot servi Legea nr. 158 din 2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, Legea serviciului în organele vamale, nr. 1150 din 2000 și altele.

 

Șomajul tehnic

 

guestion

Directorul fabricii la care lucrez ne trimite acasă. Vreau să vă întreb dacă în acest caz conducerea fabricii este obligată să ne plătească pentru că stăm acasă câte două-trei zile?

 

Alexandru Gâlcă, Chișinău

 

Problema menționată de dumneavoastră seamănă mai mult a fi șomaj tehnic, deoarece nu menționați motivul concret din care sunteți trimiși acasă. Rămâne doar să intuim că trimiterea salariaților acasă este condiționată de imposibilitatea temporară de activitate a unității, pe motive economice. În asemenea caz, durata șomajului tehnic nu poate depăși 6 luni în decursul anului calendaristic.

Potrivit articolului 80 din Codul muncii, pe durata șomajului tehnic salariații se află la dispoziția angajatorului, având oricând dreptul să dispună reluarea activității. Cât privește plata salariaților în perioada respectivă, același articol din Codul muncii prevede că salariații beneficiază de o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază, cu excepția cazurilor de suspendare a contractului individual de muncă în temeiul articolului 77 lit. (c) din Codul muncii.

Adică în cazul în care pe durata șomajului tehnic contractul a fost suspendat. Mărimea concretă a indemnizației de care beneficiază salariații în perioada șomajului tehnic se stabilește prin ordin de către angajator sau prin contractul colectiv de muncă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand