19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Câți mai încăpem pe planeta Pământ?

Loading
Social Câți mai încăpem pe planeta Pământ?
Câți mai încăpem pe planeta Pământ?

 

 

populatia-planetei

Foto: sfm.md

În prezent, scrie Money.ro, pe Pământ locuiesc 7,25 miliarde de oameni, iar numărul acestora este în creștere. La fiecare cinci zile, populația lumii se mărește cu încă aproximativ un milion de persoane. Populația actuală a globului este de zece ori mai mare decât era acum 400 de ani. Iar cu doar 50 de ani în urmă, pe Pământ trăiau 2,5 miliarde de oameni. Îmbunătățirea nivelului de trai și a serviciilor medicale a făcut posibilă creșterea speranței de viață și o rezistență sporită în fața bolilor, determinând o explozie demografică neașteptată și greu de imaginat acum câteva sute de ani. Totodată, rata nașterilor din anumite zone ale lumii se menține ridicată.

 

În patru decenii, am putea ajunge la 30 de miliarde

 

Studii realizate de oameni de știință arată că, dacă lucrurile nu se vor schimba semnifica­tiv, în următorii 40 de ani nu­mărul de locuitori de pe Terra ar putea depăși 20 sau chiar 30 de miliarde. Cel mai grav, în aceste condiții, ar fi faptul că s-ar ajunge astfel la secătu­irea planetei, populația riscând să rămână fără resurse de apă, alimente și energie. Alți cerce­tători sunt mai temperați, es­timând o creștere a numărului de locuitori ai planetei până la aproximativ 10,5 miliarde în anul 2050. Oricum, problema resurselor limitate de care dis­pune Pământul se pune de pe acum. În mod logic apare și în­trebarea: câți oameni poate să suporte planeta, asigurându-le acestora condiții bune de trai?

Carl Safina, autorul cărții „Priveliștea din punctul leneș. Un an natural într-o lume ne­firească” (The View From Lazy Point; A Natural Year in an Un­natural World”), răspunde la această întrebare cu un „depin­de”. „Depinde de modul în care trăiesc. Dacă fiecare primește câte 800 kg de cereale pe an, ca americanii, atunci Pămân­tul poate duce 2,5 miliarde de oameni. Problema: am depășit această etapă în 1950. Pămân­tul poate suporta zece miliarde de oameni care trăiesc precum indienii. Problema: majoritatea indienilor vor să trăiască așa ca americanii”, scria Carl Safi­na, într-un articol publicat în „Huffington Post”.

 

Pentru a trăi ca americanii, este nevoie de patru planete Pământ

 

Numai pentru construirea caselor, va fi nevoie de atâta lemn, încât pădurile din Indo­nezia, Myanmar, estul Rusiei și Papua Noua Guinee vor dis­părea până în 2025, împreună cu o serie de păsări, insecte și maimuțe, mai prevede acesta. Totodată, spune autorul citat, pentru a avea o densitate a au­tomobilelor similară cu cea din SUA, China va trebui să produ­că un număr cu 30 la sută mai mare de mașini decât există as­tăzi în lume. Acestea vor consu­ma carburant echivalent cu 98 de milioane de barili de petrol pe zi. În prezent, omenirea pro­duce, în medie, 85 de milioane de barili de petrol pe zi.

Biologul american Joel Co­hen de la Universitatea Rock­efeller susține în cartea sa pe acest subiect că este nevoie de 900 de tone de apă pentru a crește o tonă de grâu. Pentru a supraviețui, omenirea are nevoie de foarte mult teren pentru a produce alimente, îmbrăcăminte, medicamente, materiale de construcție, aer și apă curate, suficiente pentru toți locuitorii. Conform calcu­lelor sale, în medie, este nevo­ie de 2,1 hectare de pământ cu apă pentru a-i furniza toate cele necesare unui singur om. Dacă acest om trăiește la standarde­le din SUA, are nevoie de zece hectare, iar acest lucru înseam­nă că, pentru ca toți oamenii să aibă o viață similară cu cea a americanilor, avem nevoie de încă patru planete Pământ, scrie „The Guardian”.

 

Dezastru social,în câteva decenii sau secole?

 

Viorel Bădescu, profesor la Universitatea Politehnică Bu-curești, este de părere că un nivel estimat al populației pla­netei de 9 miliarde de oameni, în 2050, este încă departe de limita pe care o poate suporta Pământul. Profesorul român, alături de Richard Cathcart, un consultant geografic din Burbank, California, au relu­at calculele profesorului John Fremlin, folosind modele ter­modinamice moderne. În opi­nia celor doi specialiști, asu­mând că fiecare om emite, în medie, o căldură de 120 de wați și că temperatura la suprafața Terrei nu ar trebui să crească prea mult, Pământul ar putea suporta o populație de 1,3 mi­lioane de miliarde de oameni fără să se supraîncălzească. Cei doi cercetători au admis, însă, faptul că resursele planetei ar fi sever diminuate cu mult îna­inte de atingerea acestui nivel maxim al populației.

În aceste condiții, orienta­rea industriilor și a populației către utilizarea energiilor verzi, regenerabile, precum și căuta­rea asiduă a unor noi surse de energie sunt acțiuni care în­cearcă să prevină un dezastru social care va veni nu știm pes­te cât timp – câteva sute sau doar câteva zeci de ani.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand