
Foto: bitu.ru
Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în şedinţa sa publică din 12 martie, o hotărâre prin care a actualizat tarifele în vigoare la serviciile de distribuţie şi de furnizare a energiei electrice prestate de operatorii rețelelor de distribuție și furnizorii de energie electrică la tarife reglementate (ÎCS „RED Union Fenosa” SA, ÎCS „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SRL, SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, SA „RED Nord” și SA „RED Nord – Vest”).
Furnizorii care activează pe teritoriul Republicii Moldova vor procura, la tarife reglementate, în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017, de la SA „Energocom” energie electrică cu 28 la sută mai ieftină decât anul trecut. În fine, precum s-a decis, consumatorii casnici vor achita cu 10 la sută mai puțin. Până aici, toate bune și frumoase. La salariile bugetarilor și la pensiile sărmanilor noștri părinți, care îi mai au, tot e ceva.
Dar să vedeți că nu e chiar așa. Încă de la începutul lunii martie, mulți consumatori au primit facturi umflate la consumul de curent electric. Cu actualele rețele de socializare, nu ai cum ascunde un fenomen care a căpătat un caracter de masă. De exemplu, cunoscutul regizor Sandu Grecu, directorul Teatrului „Satiricus I.L. Caragiale”, a postat pe facebook imagini din factura umflată și datele reale din contor, împreună cu un salut „artistic”, după care „Fenosa” i-a trimis altă factură. Familia mea a primit factura pentru februarie cu 100 kWh mai mult decât am consumat. I-am telefonat pe cei de la Fenosa și i-am anunțat cu bunăvoință că nu am de gând să-i finanțez în avans și pentru luna viitoare să fie mai atenți când vor citi contorul. La sfârșitul lui martie, cei cu cititul contoarelor au fost mai „îngăduitori” și mi-au trecut în factură „doar” cu 80 kWh mai mult decât consumasem. Am telefonat iarăși la „Gas Natural Fenosa” și i-am rugat să vină oamenii să citească mai atent contorul, amintindu-le, așa, în treacăt, că există protecția consumatorului, că nu vreau să fiu sponsorul lor, chit că la 1 aprilie intră alt tarif în vigoare. Și ce credeți, peste o săptămână, la celălalt fir de telefon îmi răspunde operatoarea cu bunăvoință că au fost „cititorii în contoare”, dar că, între timp, diferența scăzuse la 30 de kWh, așa că nu are rost să mai trimită o factură…
Ei, spuneți și dvs., cine ar mai face gât dacă ar plăti în plus doar vreo 7-10 lei acolo de la această diferență, în urma ieftinirii energiei electrice? Doar în Chișinău trebuie să fie cel puțin vreo 300 de mii de consumatori (în toată Moldova ar fi vreun milion), așa că puteți face un simplu calcul, până unde a băgat monopolistul mâna în buzunarul contribuabililor. O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune că obrazul subțire cu cheltuială se ține. Dar cel gros?
Inga Strătilă, inspector la Agenția pentru Protecția Consumatorilor, drept răspuns la solicitarea noastră, ne-a comunicat că în ultima vreme Agenția nu a primit petiții privind facturile umflate. Una din două: fie cei mai mulți dintre consumatorilor nici nu știu că au luat țeapă, fie se gândesc că nu costă pielea câr dubala, adică alergătura.