În anul 2020 au fost constatate 407,9 mii de contravenţii sau cu 37,8 mii mai mult comparativ cu anul precedent, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS).
Din numărul total al deciziilor luate asupra cauzelor contravenționale, în peste 96% au fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale. În 7,2 mii de cazuri au fost luate decizii de a transmite organelor de cercetare prealabilă (penală), dat fiind faptul că în acţiunile contravenţiilor se conţinea indiciul infracţiunii, iar în 8,2 mii de cazuri procesul contravențional a fost încetat din alte motive.
Cele mai multe contravenții sunt constatate de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – 91,4%. Din totalul deciziilor de aplicare a sancțiunilor contravenționale, 89,8% au fost adoptate de către organele MAI, 2,7% – autoritățile administrative din subordinea Ministerului Finanțelor, 2,0% – judecătoriile raionale şi municipale, 1,2% – Serviciul Vamal, 1,1% – Inspectoratul pentru Protecția Mediului, 3,2% – de către alte organe.
Pe categorii de contravenții, aproape fiecare a doua decizie de aplicare a sancțiunii contra-venționale se referă la încălcările în domeniul circulaţiei rutiere (58,4%), fiind în creștere cu 3,3% față de anul 2019. Deciziile de aplicare a sancțiunilor pentru contravenţiile ce atentează la ordinea publică şi securitatea publică au constituit 12,1%, acestea majorându-se cu 37,6% comparativ cu anul precedent. În topul deciziilor de aplicare a pedepsei, au urmat apoi cele adoptate pentru contravenţiile ce atentează la sănătatea populaţiei, persoanei, la starea sanitar-epidemiologică (9,0%), contravențiile ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală şi valorile mobiliare (6,2%) și cele ce atentează la drepturile politice, de muncă şi alte drepturi constituţionale ale persoanei fizice (5,7%).
În total, pe parcursul anului 2020, au fost constatate 235,9 mii de contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere sau cu 1,7% mai mult comparativ cu anul precedent. În majoritatea cazurilor au fost aplicate amenzi (226,8 mii amenzi) și circa 1,6 mii de avertismente. De asemenea, au fost înregistrate 324 de cazuri de privare de anumite drepturi și 338 de cazuri în care a fost aplicată munca neremunerată în folosul comunității.
Depășirea vitezei de circulație reprezintă una dintre cele mai frecvente încălcări contravenționale din domeniul circulației rutiere – 98,1 mii amenzi (43,3% din totalul de amenzi în domeniul circulației rutiere), înregistrându-se, astfel, o scădere cu 22,6% față de anul 2019. Pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere au fost aplicate amenzi în proporție de 13,8% (cu 18,6% mai mult față de anul 2019).
Cele mai multe sancțiuni cu privare de anumite drepturi, au fost aplicate pentru conducerea vehiculului sub influența alcoolului, ori în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe – 178 sancțiuni. Pentru această încălcare s-au aplicat și cele mai multe sancțiuni cu muncă neremunerată în folosul comunității – 213 cazuri.
Contravenţiile ce atentează la drepturile politice, de muncă şi la alte drepturi constituţionale ale persoanei fizice au constituit 24,2 mii de cazuri (cu 29,8% mai puțin comparativ cu anul precedent) .
În anul 2020, suma amenzilor aplicate a constituit 386,3 milioane de lei (cu 17,6% mai mult faţă de anul precedent). Din suma totală a amenzilor aplicate au fost încasate 133,2 milioane de lei.