Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Carta socială europeană revizuită
Am auzit la radio, la televiziune despre Carta socială europeană. Doresc să aflu ce drepturi prevede acest document și de când este în vigoare în țara noastră?
Zinaida Dimitriu, Chișinău
Carta socială europeană revizuită din 3 mai 1996 este în vigoare în Republica Moldova de pe 1 ianuarie 2002. Ea include toate drepturile prevăzute de Carta socială din 1961, având unele amendamente și drepturi noi. Printre drepturile prevăzute de Carta socială europeană revizuită sunt dreptul la locuință, sănătate, educație, muncă, nediscriminare, dreptul la protecție socială, precum și o serie de drepturi specifice ce țin de protecția persoanelor cu dizabilități, protecția mamelor, protecția împotriva sărăciei, protecția în cazurile de eliberare de la locul de muncă, protecția împotriva hărțuirii sexuale la locul de muncă și a altor forme de hărțuire, drepturile lucrătorilor cu responsabilități de familie etc. Carta socială europeană revizuită face parte din tratatele esențiale ale Consiliului Europei în domeniul drepturilor omului și constituie instrumentul european de referință în materie de coeziune socială.
Concedierea femeilor care au copii de până la patru ani
Angajatorul mi-a dat de înțeles că voi fi concediată, fără să-mi spună motivul. Eu am însă doi copii în vârstă de până la şase ani și legea, din câte ştiu, nu permite angajatorului să mă concedieze. Spuneți-mi, vă rog, în ce caz aș putea fi concediată?
Vera Plămădeală, Drochia
Concedierea femeilor care au copii în vârstă nu de până la şase ani, dar de până la patru ani, potrivit art. 251 din Codul muncii, este interzisă. Această normă a fost modificată prin Legea nr.188 din 21.09.2017 și pusă în aplicare la 20.10.2017.
Cazurile în care femeile cu copii în vârstă de până la patru ani pot fi concediate sunt prevăzute la art. 86, alin (1), lit. b), g) – k). Acestea se referă inclusiv la: lichidarea unității sau încetarea activității angajatorului persoană fizică (lit. b); încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligațiilor de muncă, dacă anterior salariatul a fost sancționat disciplinar (lit. g); absenţa fără motive întemeiate de la lucru timp de patru ore consecutiv (fără a ţine cont de pauza de masă) în timpul zilei de muncă (lit. h); prezentarea la lucru în stare de ebrietate alcoolică, în stare cauzată de substanţe stupefiante sau toxice, (lit. i); săvârșirea unei contravenţii sau infracţiuni contra patrimoniului unităţii, stabilită prin hotărârea instanţei de judecată sau prin actul organului de competenţa căruia ţine aplicarea sancţiunilor contravenţionale (lit. j) și altele indicate în articolul menționat mai sus.