27 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Caricaturistul moldovean, care transformă gluma în adevăr

Loading
Cultura Caricaturistul moldovean, care transformă gluma în adevăr
Caricaturistul moldovean, care transformă gluma în adevăr
alexandru-placinta

Foto: arhivă personală

Caricatura ca artă nu se bucură de prea multă popularitate printre artiştii plastici din Moldova. Alexandru Plăcintă este unul dintre cei care încearcă să prezinte într-un mod umoristic şi satiric caracterul unor persoane. Originar din Ungheni, a absolvit Colegiul de Arte Plastice “Alexandru Plămădeală”, iar mai apoi a iniţiat o afacere, care îi permite să îmbine utilul cu plăcutul. La cei 32 de ani ai săi, a reuşit să devină cunoscut drept omul care îşi arată adevărata faţă. El a realizat o ex­poziţie de caricaturi ale politicienilor din Parlamentul de la Chişinău şi îşi propune să ajungă cu desenele sale la ONU, în SUA.

 

– Ce amintiri ai despre anii de studenţie?

– Am avut o studenție destul de interesantă, ca și fiecare tânăr. Am stat la cămin și am savurat din plin viața de student, cu toate plusurile şi neajunsurile ei.

– De ce anume caricaturi?

– Am ales caricatura pentru că este un gen de artă care mă re­prezintă cel mai mult. Îmi oferă posibilitatea de a-mi împărtăși simțul umorului prin desen.

– Când a început aventura primelor caricaturi?

– Am început a desena cari­caturi încă de pe băncile școlii. Deseori protagoniști îmi erau co­legii sau chiar profesorii.

– Ce ascunde în spate un astfel de desen?

– Pentru mine caricatura este un gen de artă ce reprezintă per­soana într-o ipostază sau formă exagerată, pe care nu o poa­te observa fiecare. Oamenii se deosebesc unul de celălalt prin unele trăsături pe care eu încerc să le exagerez un pic, să le scot în evidență, nu fără a păstra asemă­narea cu originalul.

– Ce înseamnă să fii artist plastic sau caricaturist la noi în ţară?

– A fi caricaturist în Moldova, și mai ales în genul caricaturii portretiste, nu e atât de ușor. Ești ca în vestul sălbatic, totul este nou… Încercăm să educăm publicul cu un așa gen de artă, care nu este încă destul de cunos­cut. Oamenilor le este frică să se uite la ei într-un mod mai critic. Unii se pot supăra, mai ales că avem o realitate bazată pe fițe și idealuri mizere precum kitschul.

 

caricatura

 

– Cât de mult se câştigă din ceea ce faci?

– Câștigul este direct propor-țional cu munca depusă, adică procesul de desen propriu-zis, plus viteza de a percepe un așa-zis nou gen de artă pentru Mol­dova, cu toate că el exista şi până acum, dar nu era valorificat sau era făcut doar sporadic.

– Merită să faci artă în Mol­dova?

– Arta nu trebuie meritată pentru a o face. Ea trebuie fă­cută și gata. Daca te culci și te trezești cu ea în suflet, indiferent unde te-ai afla, lumea mai apoi te apreciază.

– Cum îţi alegi personaje­le?

– Deseori personajele mele sunt oameni cunoscuţi pe care lumea ar fi interesată să-i vadă.

– Cum e să iniţiezi o aface­re… artistică?

– Ideea afacerii mi-a venit în urma nenumăratelor solicitări pe care le aveam.

Primeam cereri de a face ca­ricaturi prin intermediul unei rețele de socializare. Așa am de­cis să creez un magazin online, unde fiecare doritor are posibi­litatea de a plasa comanda și a achita direct pe site.

– Cât de complicată a fost lansarea?

– Destul de anevoioasă, de­oarece trăim în Moldova, mai departe… vă puteți da şi singur seama.

– Cât costă o caricatură?

– Costul unei caricaturi varia­ză de la 200 până la 1000 de lei, în funcție de tehnica și timpul executării.

– Şi unde pot fi admirate?

– Organizez expoziții și parti­cip la diferite evenimente, unde încerc să promovez caricatura ca gen de artă.

– Cel mai mare regret din viaţa ta care e?

– Din păcate, nu regret nimic din tot ce mi s-a întâmplat în viață. Suma tuturor acestor în­tâmplări m-a făcut să ajung aici și să fac ceea ce fac.

– Cel mai mare vis al tău care este?

– Visuri, o da! am multe și foarte mărețe. În capul listei stă realizarea unei expoziții la ONU, în SUA. Sper să se întâmple la anul. De următoarele visuri o să vă povestesc la momentul oportun. Nu așvrea să mă laud sau să vorbesc în zadar.

– Ai vreun idol?

– Idolii mei, oricât ar părea de banal, sunt Leonardo da Vinci și Michelangelo, care mă inspiră mereu și îmi dau perseverență.

– Există vreo reţetă a suc­cesului?

– În cazul meu este mult tu­peu și încă mai multă muncă susținută de investiții financiare permanente.

– Dacă ai fi acum absolvent al unui liceu, încotro ai lua-o?

– Așopta pentru o îmbinare între marketing şi, desigur, artă. Arta mă face un om împlinit și mă bucur de fiecare dată când văd lucruri frumoase lăsate în urma mea.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand