22 iulie 2024
Chisinau
Varia

Când vor beneficia femeile de aceleași drepturi ca și bărbații?

Loading
Varia Când vor beneficia femeile de aceleași drepturi ca și bărbații?
Când vor beneficia femeile de aceleași drepturi ca și bărbații?
tv8.md

Lucru știut și recunoscut de toți. De când e lumea și pămân­tul, femeia a fost cea mai har­nică, cea mai întreprinzătoare, înțeleaptă și frumoasă ființă de pe Terra. Dar iată atunci când vine vorba ca ea, femeia, să fie apreciată și remunera­tă la justa valoare, atitudinea bărbaților se schimbă brusc, de parcă rațiunea le este atacată de virusul autoapărării, care se cheamă: Nu se poate!

Aici doresc să aduc în atenția bărbaților demnitari care au pute­rea de a decide și a schimba lucru­rile în folosul femeilor, că săptămâ­na trecută, pe 22 februarie, în țara noastră a fost marcată Equal Pay Day – Ziua Egalități salariale. O zi importantă, dacă e sa ne gândim că nouă ne pasă de reprezentante­le sexului frumos. Dar, spre rușinea noastră, a bărbaților, aceasta a tre­cut neobservată. Să nu dați cumva vina pe pandemie. De 23 februarie, știți voi ce zi este, care nu mai este, dar de care și-au amintit mulți, iar unii chiar au sărbătorit cu focuri de artificii.

Pentru cei care știu, dar au uitat, menționez că Ziua Egalității salari­ale este dedicată sensibilizării față de diferențele de remunerare din­tre femei și bărbați. Ea marchează numărul de zile pe care femeile trebuie să le lucreze suplimentar pentru a câștiga o sumă echiva­lentă cu cea obținută de bărbați în anul precedent. Conform cal­culelor, în anul 2021, o femeie a trebuit să lucreze până la data de 22 februarie pentru a atinge valoarea câștigului unui bărbat în anul precedent, ceea ce constituie aproape două luni de lucru supli­mentar.

Care este situația în țara noastră plină de „cavaleri” deștepți la acest capitol? Potrivit unui comunicat de presă al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în Republica Moldova, diferențele în salariza­re dintre femei și bărbați înregis­trează o tendință negativă pe par­cursul ultimilor opt ani. Decalajul între salariul mediu al femeilor și cel al bărbaților crește constant, actualmente constituind 14,1%. În termeni monetari, pierderea fi­nanciară anuală a femeilor a atins valoarea de peste 17 mii de lei în 2020.

 

Covidul poate transforma diferența de remunerare într-o prăpastie

 

Lucrurile s-au complicat și mai mult odată cu sosirea, pe neprins de veste, a pandemiei de Covid-19, care, în mare parte, a îngenun­cheat economia din majoritatea țărilor. Astfel, Covidul are mari șanse să transforme diferența de remunerare între femei și bărbați într-o prăpastie. Ca efecte primare ale crizei pandemice și restricțiilor impuse de către autorități în pe­rioada de carantină, femeile au devenit mai puțin active pe piața muncii, au lucrat mai puține ore sau au trecut la munca la distanță. Toate acestea au avut impact direct asupra remunerării, diferența sala­rială devenind și mai mare. În lipsa unor politici și măsuri de stimulare a ocupării și revenirii femeilor pe piața muncii, diferențele salariale riscă în timp să atingă valori ex­trem de înalte.

Diferențele în remunerare, pe termen lung, determină inegalități și la etapa de beneficiere a pensiei pentru limita de vârstă. De exem­plu, femeile pensionare din mu­nicipiul Chișinău au beneficiat în 2020 de o pensie medie anuală cu 12.500 de lei mai mică decât cea a bărbaților.

Cauzele diferenței de remune­rare dintre femei și bărbați sunt multiple: femeile lucrează mai frecvent cu fracțiune de normă, se confruntă în cariera lor profe­sională cu așa-numitul fenomen al „plafonului de sticlă”, lucrează în sectoare în care au salarii mai mici sau sunt adesea nevoite să își asume responsabilitatea principală pentru îngrijirea familiilor lor.

Și femeile din Uniunea Europea­nă câștigă mai puțin decât bărbații, în medie cu 16%, ceea ce reprezin­tă o ușoară îmbunătățire față de anul trecut, când diferența era de 16,2%. Aici însă se întrezărește o rază de lumină la capătul tunelului. Nouă din zece europeni – femei și bărbați – cred că este inaccep­tabil ca femeile să fie plătite mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă.

De-a lungul anilor, atât condu­cerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, prin in­termediul liderilor săi, cât și Comi­sia de Femei a CNSM, au promovat mereu drepturile femeilor, ple­dând insistent pentru necesitatea imperioasă de a ratifica Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii femeilor la locul de muncă. Pentru sindicate, a devenit un obiectiv primordial promovarea femeilor în funcții de conducere, cerând insistent salarii decente pe care femeile le merită cu prisosință, la fel ca și bărbații.

Cu regret, însă, indiferența ce­lor din preajmă, iresponsabilitatea autorităților locale și centrale și a altor organe competente, indică faptul că batem pasul pe loc.

 

Sindicatele au promovat mereu drepturile femeilor

 

De menționat că au trecut 60 de ani de când principiul remunerației egale pentru muncă egală a fost înscris în tratatele europene. Totuși, legislația încă nu reflectă realitatea vieții de zi cu zi a femei­lor din întreaga Europă. Trebuie să recunoaștem că, în ultimii ani, s-au făcut unii pași în direcția cea bună, însă e nevoie ca autoritățile să de­pună mai multe eforturi, pentru că femeile noastre merită o viață mai bună.

Iată că se apropie o sărbătoa­re importantă pentru frumoasele, impecabilele și harnicele noastre femei – 8 Martie. Bineînțeles că majoritatea dintre noi, inclusiv ma­rii demnitari, vor veni cu fel de fel de cuvinte calde, duioase, drăgăs­toase la adresa femeilor, însă ar fi bine ca, pe lângă toate acestea, să facă și niște lucruri demne de niște cavaleri adevărați, care ar schimba viața spre bine a bunicuțelor, ma­melor, soțiilor și surorilor noastre.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand