Agenția de Transplant a lansat oficial Campania de informare și comunicare despre activitățile de donare și transplant. Până la sfârşitul lunii februarie, pe micile ecrane va fi difuzat un spot publicitar care va promova practicile de donare şi transplantare. Scopul proiectului finanțat de Uniunea Europeană este de a dezvolta sistemul de transplant din Republica Moldova și de a consolida Agenția de Transplant prin îmbunătățirea cadrului instituțional și legal, asigurarea standardelor de calitate și creștere a cunoștințelor, abilităților și practicilor, dar și a eticii resurselor umane.
Într-o conferinţă de presă, directorul Agenţiei, Igor Codreanu, a spus că este deosebit de important ca populaţia să fie informată despre activitatea de transplant şi atunci oamenii vor înţelege importanţa acesteia. Astăzi avem 15 spitale unde pot fi desfăşurate intervenţii de colectare a organelor şi, respectiv, intervenţii de transplantare. În realitate, doar câteva dintre aceste instituţii activează la o capacitate minimă, iar în lista de așteptare pentru asemenea intervenţii sunt 300 de oameni, pentru transplant de ficat – 73 persoane, iar pentru un transplant de rinichi aşteaptă 42 persoane.
Patricia Sanchez Rico, consilierul rezident al proiectului, a declarat că au lucrat timp de doi ani la actualizarea Legii cu privire la transplant, a protocoalelor în spitale și au fost instruite peste 150 de cadre medicale. „Dorim ca societatea să dispună de mai multe informații clare despre procesul de donare și transplant”, a declarat Patricia Sanchez Rico.
Hotineanu, pionier în domeniul transplantului
Primul care a efectuat, încă în noiembrie 2012, o intervenţie de transplant de ficat în Republica Moldova a fost chirurgul-politician Vladimir Hotineanu, împreună cu profesorul roman Irinel Popescu, venit pentru acesta operaţie din Bucureşti. A fost o premieră medicală moldovenească, după care au urmat alte câteva sute de intervenţii, majoritatea cu succes. În 2014, de exemplu, în Republica Moldova au fost făcute aproximativ
400 de operaţii de transplant. Cele mai multe au fost transplanturi de ţesut osos, 328 de intervenţii. Tot în 2014, a fost înregistrată o dinamică pozitivă în transplantul hepatic. Astfel, de la trei transplanturi de ficat în 2013, s-a ajuns la 10 operaţii în 2014. Șase dintre acestea au fost făcute cu ficat prelevat de la donator în moarte cerebrală, iar patru de la donatori vii. Medicii afirmă că sunt tot mai multe cazuri când rudele donează organe pentru a-şi salva apropiaţii. Majoritatea donatorilor de ţesuturi sunt persoanele care au suferit stop cardiac sau respirator.
Cât costă un transplant
Costul transplantului, al investigaţiilor, spitalizării, intervenţiilor chirurgicale, tratamentului medicamentos şi oricăror altor cheltuieli legate de transplant sunt acoperite parțial atât din fondurile CNAM şi din bugetul de stat, cât și din banii pacienţilor. Numai că bugetul naţional a fost dintotdeauna auster, ceea ce face imposibilă satisfacerea pe deplin a necesităţilor de transplant din mijloacele publice naţionale. Pentru un transplant de ficat sunt necesari aproximativ 1,2 milioane de lei, iar pentru un transplant de rinichi – aproximativ 300 de mii de lei. Un transplant de cord poate depăşi două milioane de lei, dar, deocamdată, asemenea intervenţii nu sunt efectuate în R. Moldova.