Sindicaliști din zona de nord a Republicii Moldova s-au întrunit, miercuri, 29 martie, la Bălți, la lansarea Campaniei naționale „Organizația primară – energia mișcării sindicale”. La manifestare au fost prezenți lideri ai centrelor sindicale național–ramurale și în jur de 70 de membri marcanți ai organizațiilor sindicale primare din diferite ramuri de activitate, reprezentanți ai patronatului și ai administrației publice locale.
Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a relevat obiectivele Campaniei, printre cele mai importante fiind sporirea rolului organizațiilor sindicale primare ca una din cele mai importante verigi în mișcarea sindicală, dezvoltarea parteneriatului social, ținta principală fiind îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai ale tuturor cetățenilor.
Totodată, Lilia Franț a prezentat „Ghidul liderului organizației sindicale primare”, elaborat de specialiștii CNSM, care urmărește perfecționarea abilităților și cunoștințelor liderilor sindicali, pentru a-i ajuta în activitatea sindicală de zi cu zi.
Nadejda Lavric, vicepreședintă a Federației Sindicale a Educației și Științei, a remarcat, în discursul său, că „puterea sindicatelor pornește în primul rând de la membrii săi. Un sindicat este puternic și influent în cazul când are organizații de bază bine organizate și motivate; are lideri, la toate nivelurile, care prin forța exemplului și calitățile proprii au o puternică influență asupra membrilor; are capacitate de realizare a scopurilor propuse. FSEȘ, pe care o reprezint astăzi la acest eveniment, are 101306 membri de sindicat întruniți în 2576 de organizații sindicale primare”.
Vicepreședinta FSEȘ a adăugat că inițiativa CNSM de a pune accentul pe organizația primară merită toată aprecierea. Prin această activitate, însoțită de acțiuni concrete, se pun în valoare liderii sindicali din teritorii, se fortifică organizația primară. Nadejda Lavric a dezvăluit, în context, acțiunile preconizate de FSEȘ să le desfășoare în teritoriu, pentru a atinge obiectivele trasate în cadrul acestei campanii.
Și Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, a menționat, în alocuțiunea sa, importanța organizării de către CNSM a Campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, activitate care la nivel național va scoate în evidență importanța sindicatului, indiferent de domeniu de activitate, și va pune accentul pe importanța solidarității salariaților membri de sindicat pentru consolidarea mișcării sindicale din țară.
El a adăugat că Federația Sindicală „Sănătatea” reprezintă interesele și apără drepturile profesionale, sociale, economice și de muncă a 43649 de membri de sindicat din 238 de organizații primare din instituțiile medico-sanitare publice, farmaceutice și de învățământ amplasate în întreaga țară, inclusiv în Bălți. Actualmente, în municipiul Bălți, își desfășoară activitatea Consiliul municipal Bălți al Federației „Sănătatea”, care reprezintă 99% (3652 de membri de sindicat) din numărul total de salariați din instituțiile cu profil medical din municipiu.
Elizaveta Iurcu, președinta Federației Sindicatelor din Comunicații, a afirmat, în luarea sa de cuvânt, că susține, în numele celor peste 11 mii de membri de sindicat din cele 61 organizații sindicale primare din cadrul FSCM, campania care va aduce plusvaloare domeniului sindical.
Elizaveta Iurcu a precizat, în context, că FSCM a organizat deja o activitate pentru tinerii sindicaliști din ramură în acest sens și în continuare se va implică activ în această campanie. Membrii Biroului Executiv au aprobat un Plan de acțiuni care are la bază câteva obiective: creșterea capacităților membrilor comitetului sindical din organizațiile membre în asigurarea drepturilor și garanțiilor membrilor de sindicat; sporirea încrederii membrilor de sindicat în organizația sindicală primară; promovarea și valorificarea potențialului FSCM.
Mai mulți lideri ai organizațiilor primare din zona de nord a țării au vorbit despre problemele cu care se confruntă în activitatea lor și au lansat idei, soluții pentru îmbunătățirea situației în ceea ce privește raporturile de muncă și atmosfera de lucru în colective.
La eveniment au mai participat Iurie Roș-ca, reprezentantul CNSM în mun. Bălți, Vladimir Tonciuc, președintele Asociației Patronale Teritoriale din Bălți, Vitalie Balan, șef al Direcției juridice de la Primăria mun. Bălți.