5 December 2024
Chisinau
Social

„Calea Ferată din Moldova” a început să achite salariile pentru lunile restante

Loading
Social „Calea Ferată din Moldova” a început să achite salariile pentru lunile restante
„Calea Ferată din Moldova” a început să achite salariile pentru lunile restante
Vocea poporului

Întreprinderea de Stat „Calea Fera­tă din Moldova” continuă să achite restanțele la salarii. În iulie, o par­te dintre feroviari și-au ridicat deja lefurile pentru luna ianuarie. Iar în august, se preconizează achitarea salariilor pentru alte luni restante. Noul director al Căilor Ferate din Moldova (CFM), Oleg Tofilat, este încrezător că situația se va norma­liza, pentru că deja există primele semnale pozitive.

„Când zic asta, mă refer inclusiv la situația politică din țară, la faptul că avem deja un parlament cu majoritate aleasă, la faptul că vom avea un guvern funcțional. Până acum, am căutat toate soluțiile fără a conta pe ajutor din partea statului. Astăzi, când avem o situație politică cât de cât stabilă, nu exclud că vom reuși și din alte surse să achităm restanțele până la sfârșit de an”, ne-a spus Oleg Tofilat.

 

Creditul de la bancă, pus pe standby

Acum o lună, după ce fusese numit în funcție noul director, Oleg Tofilat, CFM anunța că a indentificat o soluție pentru ca angajații care nu și-au ridicat salariile de jumătate de an să poată fi ajutați. Mai exact, întreprinderea le propunea muncito­rilor să meargă la bancă și să semneze un contract de credit de consum în mărimea restanței salariale, pentru un termen de la 36 până la 60 de luni. În scurt timp, angaja­tul ar fi urmat să primească pe card suma, iar compania se obligă să achite dobânda creditului și comisionul de administrare, în timp ce persoanele vor plăti lunar cre­ditul. Ulterior, când CFM se va afla într-o situația financiară mai bună, ar fi urmat să le plătească oamenilor salariile. Ideea însă nu a fost văzută cu ochi buni de către angajați.

 

Eu vreau ca oamenii să-și trăiască viața liniștit și să-și rezolve problemele

 

„Reticența oamenilor era legată și de faptul că se achita salariul neregulat. În luna iulie, noi am achitat întregul salariu, cel puțin un salariu restant, și am reușit acest lucru din încasări proprii. Am mărit volumul de lucru, respectiv, au crescut înca­sările. Și exact așa vrem să facem și în luna august și nu văd de ce nu și în luna sep­tembrie. Revenim la normalitate, iar odată cu asta va crește și optimismul angajaților. Poate că nici nu vom avea nevoie de ace­le credite de la bancă, varianta propusă inițial. Este obligația mea, ca administrator, să le ofer soluții angajaților. Eu nu vreau ca colegii mei feroviari să depindă de fap­tul cât de repede ne vom înțelege noi cu Guvernul, dacă vom găsi soluții sau nu. Eu vreau ca oamenii să-și trăiască viața liniștit și să-și rezolve problemele. Nu-mi fac griji. Optimismul meu este mai mare decât atunci când am decis să candidez pentru această funcție”, a conchis directo­rul CFM, Oleg Tofilat.

 

Sindicatele, optimiste

Faptul că încep să se schimbe spre bine lucrurile ce țin de achitarea restanțelor sa­lariale de la CFM o confirmă și președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Mol­dova, Ion Zaporojan.

„Angajații din cele 38 de filiale ale CFM și-au primit luna trecută o parte din sala­riile restante. S-au achitat și cotizațiile de membru de sindicat. Luna aceasta ni s-a promis că o să fie achitate restanțele pen­tru luna iunie și pentru alte luni. Mai sunt restanțe pentru lunile februarie, martie, aprilie, mai și iunie. Dacă nu ne ajută statul, nu este real să ne descurcăm. Numai cu su­portul statului putem să depășim situația de criză în care este Calea Ferată din Mol­dova”, este de părere Ion Zaporojan.

Cât privește creditele bancare care le-au fost propuse angajaților, acesta susține că nimeni dintre muncitori nu a fost de acord cu această soluție.

„Angajații nu sunt de acord. Dacă intri în joc cu banca și nu rambursezi suma la timp, apar probleme serioase. Ei și așa au credi­de luate de la alte bănci, să mai ia și unul ca acesta? Colectivul nu este de acord”, a menționat președintele Federației Sindica­le a Feroviarilor din Moldova.

La finele anului 2020, datoria creditoare a CFM constituia peste 459 de milioane de lei, iar restanțele salariale se cifrau la 35,5 milioane de lei. În prezent, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) exercită urmărirea penală pri­vind delapidarea patrimoniului întreprin­derii de stat CFM în proporții deosebit de mari, acțiuni comise de un grup criminal.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand