Persoanele care au avut pneumonie din cauza COVID-19 vor putea beneficia de tratament balneosanatorial gratuit o dată pe an. Guvernul a aprobat în acest sens modificări la cadrul normativ pentru a asigura în mod prioritar dreptul la reabilitare și recuperare a persoanelor asigurate, a persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități adulte și a veteranilor de război care au pneumofibroze ca rezultat al infecției cu coronavirus.
Scopul modificărilor propuse este de a spori accesul categoriilor de persoane menționate la tratament de reabilitare, în vederea reducerii sechelelor pulmonare, în urma infecției cu coronavirus de tip nou, ceea ce va avea un impact major pentru sănătatea publică și va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.
Dreptul la serviciile de reabilitare/recuperare va fi acordat categoriilor nominalizate în primele nouă luni după boală, indiferent de faptul dacă anterior au beneficiat de bilet de tratament la stațiunile balneosanatoriale.
Oamenii își pot întrema sănătatea la sanatoriile CNSM, cu cel mai larg spectru de servicii medicale și condiții de tratament excepționale. E vorba de Staţiunea balneoclimaterică „Bucuria–Sind”, Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul, Sanatoriul „Codru” din Călărași și Sanatoriul „Struguras” din Cocieri, Dubăsari.
În această perioadă de stare de urgență legată de coronavirus, au fost create condiții speciale pentru a-i proteja pe cei care-și întremează sănătatea. În contextul pandemiei de COVID-19, au fost elaborate noi reguli în sanatoriile din țară. În primul rând, în toate sunt luate măsuri de prevenire a răspândirii infecției.
La stațiunile balneoclimaterice au fost instituite condiții stricte pentru prevenirea infecțiilor
E important de știut faptul că, odată ajunși în stațiune, pacienții completează o declarație pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecției COVID-19. Persoanele se prezintă cu fișa balneosanatorială de la medicul de familie, certificatul de la medicul de familie și buletinul de identitate. Pacienții poartă măști de protecție. Totodată, beneficiarii vor avea acces în cabinetele de proceduri medicale conform unui grafic special, iar pe toată perioada tratamentului aceștia nu vor părăsi teritoriul sanatoriului și vor beneficia exclusiv de servicii medicale, fără a primi vizite ale rudelor sau cunoscuților.
Totodată, trebuie menționat că înscrierile au loc doar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 63 de ani, pe perioada stării de urgență în sănătate publică. În același context, factorii de decizie au anunțat că pacienții cu hipertensiune arterială de gradul II și III, diabet zaharat I și II nu pot beneficia de tratament în sanatorii, aceștia comportând un risc sporit de a da complicații în caz de infecție cu noul coronavirus.