22 mai 2024
Chisinau
Vocea copiilor

Biblioteca „Ovidius”, spațiu deschis pentru voluntari

Loading
Vocea copiilor Biblioteca „Ovidius”, spațiu deschis pentru voluntari
Biblioteca „Ovidius”, spațiu deschis pentru voluntari
ovidius

Foto: arhivă personală

 

„Voluntarii reprezintă iubirea în mișcare!” – este o afirmație ce caracterizează Biblioteca „Ovidius” din Chișinău și pe cei care aleg să vină aici, pentru a-și îm-părtăși cunoștințele și succe­sele cu cei pasionați de nou, de magie, nu una a vrăjitori­lor, ci a chimiei.

 

Serviciul „Chimia distractivă” și-a început existența la suges­tia profesorului de chimie Du­mitru Ureche, care, împreună cu patru discipoli de la Liceul Teoretic Agricol, s-au gândit să ne prezinte chimia altfel, într-un mod distractiv, nu pentru a ne obliga să învățăm elementele chimice, ci pentru a pri­vi mai simplu această știință și pen­tru a-i înțelege utilitatea.

Deși publicul nu prea era la cu­rent în ce constă această „chimie distractivă”, totuși curiozitatea i-a adunat în număr mare pentru a observa sau chiar a participa la un șir de experimente.

Cei mici s-au bucurat de „Spu­ma arzătoare”, „Bancnota în flă­cări”, „Falsificarea monedei”, iar cei mari erau preocupați de elemente, de ordinea acestora în experimen­te, de adevărata chimie.

Nimeni dintre cei prezenți nu a bănuit că un astfel de serviciu le poate produce atâta bucurie ce­lor care nu au nici o atribuție cu Tabelul periodic al lui Mendeleev, le-a generat atâtea întrebări și pre­cizări.

Experimentele „Șarpele”, „Vulcanul”,„Acvariul chimic” și „Chi­rurgia magică” i-au captivat într-atât, încât au apărut o mulțime de solicitări din partea publicului mic. Iar în momentul în care au avut posibilitatea să se apropie de masa la care se făceau expe­rimente, unii mai șmecheri erau pe punctul de a încerca singuri să aprindă focul fără chibrituri, căci, dacă tinerii chimiști au pu­tut face o astfel de magie, ei de ce nu ar proba-o.

Curiozitate și zâmbete fără margine la Biblioteca „Ovidius”, chiar și la final, când o foaie albă de hârtie ștearsă cu o soluție magică a ilustrat un mesaj: Mulțumim pentru atenție!

Dacă ai rămas captivat de ma­gia chimiei, nu ai decât să aștepți o nouă lansare, aici, doar aici, la Bibli­oteca „Ovidius”.

 

Ana OSTAȘEVSCHI,

masterand, anul I, Universitatea de Stat din Tiraspol

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand