„Voluntarii reprezintă iubirea în mișcare!” – este o afirmație ce caracterizează Biblioteca „Ovidius” din Chișinău și pe cei care aleg să vină aici, pentru a-și îm-părtăși cunoștințele și succesele cu cei pasionați de nou, de magie, nu una a vrăjitorilor, ci a chimiei.
Serviciul „Chimia distractivă” și-a început existența la sugestia profesorului de chimie Dumitru Ureche, care, împreună cu patru discipoli de la Liceul Teoretic Agricol, s-au gândit să ne prezinte chimia altfel, într-un mod distractiv, nu pentru a ne obliga să învățăm elementele chimice, ci pentru a privi mai simplu această știință și pentru a-i înțelege utilitatea.
Deși publicul nu prea era la curent în ce constă această „chimie distractivă”, totuși curiozitatea i-a adunat în număr mare pentru a observa sau chiar a participa la un șir de experimente.
Cei mici s-au bucurat de „Spuma arzătoare”, „Bancnota în flăcări”, „Falsificarea monedei”, iar cei mari erau preocupați de elemente, de ordinea acestora în experimente, de adevărata chimie.
Nimeni dintre cei prezenți nu a bănuit că un astfel de serviciu le poate produce atâta bucurie celor care nu au nici o atribuție cu Tabelul periodic al lui Mendeleev, le-a generat atâtea întrebări și precizări.
Experimentele „Șarpele”, „Vulcanul”,„Acvariul chimic” și „Chirurgia magică” i-au captivat într-atât, încât au apărut o mulțime de solicitări din partea publicului mic. Iar în momentul în care au avut posibilitatea să se apropie de masa la care se făceau experimente, unii mai șmecheri erau pe punctul de a încerca singuri să aprindă focul fără chibrituri, căci, dacă tinerii chimiști au putut face o astfel de magie, ei de ce nu ar proba-o.
Curiozitate și zâmbete fără margine la Biblioteca „Ovidius”, chiar și la final, când o foaie albă de hârtie ștearsă cu o soluție magică a ilustrat un mesaj: Mulțumim pentru atenție!
Dacă ai rămas captivat de magia chimiei, nu ai decât să aștepți o nouă lansare, aici, doar aici, la Biblioteca „Ovidius”.
Ana OSTAȘEVSCHI,
masterand, anul I, Universitatea de Stat din Tiraspol