22 iulie 2024
Chisinau
Social

Avizul CNSM la proiectul de lege privind învățământul dual, în dezbatere

Loading
Social Avizul CNSM la proiectul de lege privind învățământul dual, în dezbatere
Avizul CNSM la proiectul de lege privind învățământul dual, în dezbatere
Vocea poporului

Propunerilor înainte de către Confederația Națională a Sindica­telor din Moldova (CNSM) pentru definitivarea proiectului de hotărâ­re în vederea aprobării proiectului de lege cu privire la învățământul dual au fost puse în discuție recent, în cadrul unei ședințe. Aceasta s-a desfășurat în regim online.

Din partea CNSM, la ședința au participat Sergiu Iurcu, șef adjunct al Depar­tamentului protecţie social-economică, și Sergiu Morari, consultant principal al CNSM. De asemenea, la ședință au luat parte reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Camerei de Comerț și Industrie, dar și reprezentanți ai proiec­tului „Promovarea învățământului profe-sional tehnic pentru o economie verde”.

 

Propunerile sindicatelor

Anterior, CNSM a expediat pe adresa Ministerului Educației și Cercetării mai multe propuneri și obiecții la proiectul de lege menționat, dar nu au fost luate în cal­cul de către acesta. Ulterior, președintele CNSM, Igor Zubcu, a expediat o scrisoare prin care și-a exprimat acest regret și a ce­rut ca, până la adoptare, proiectul de lege să fie pus în discuție la una din ședințele Comisiei naționale pentru consultări și ne­gocieri colective.

Propunerile și obiecțiile sindicatelor vi­zează mai multe articole din acest docu­ment, începând cu primul articol și termi­nând cu 19. În total, peste 20 de propuneri. Acestea se referă la reformularea unor ali­neate, substituirea unor termeni cu alții, dar și expunerea în altă redacție a unor preve­deri, propuneri care, în opinia sindicatelor, ar îmbunătăți acest proiect de lege.

„Am identificat anumite probleme, ne-clarități, neconcordanță, și astfel am con­siderat de cuviință să venim cu anumite propuneri. În fine, decizia aparține autori­lor, dar nu suntem de acord că marea ma­joritate a propunerilor erau nefondate, așa cum ni s-a spus anterior. Unele din aceste propuneri erau simpliste și, luând în consi-derare că în învățământul dual sunt implicați mai mulți subiecți, am propus o altă redacție”, a menționat Sergiu Morari.

 

Elev sau salariat?

Au avut loc discuții și pe marginea sta­tutului pe care ar trebui să-l aibă un elev în învățământul dual –  cel de salariat sau de elev? Potrivit avizului sindicatelor, statutul juridic și fiscal al elevului în învățământul dual nicidecum nu poate fi asimilat cu sta­tutul juridic al salariatului.

„Am încercat într-un fel să găsim niște reglementări pentru această lege, pentru că noi încercăm să reglementăm statutul de elev cu cel de salariat. Este ceva nou și, bineînțeles, generează unele neclarități. Într-un fel, ne dorim ca acesta să fie salariat, să aibă anumite atribuții, să pri­mească acea remunerație care i se cuvine, să i se considere stagiul de cotizare la în­treprindere, dar, pe de o parte, el este încă elev. Suntem în dilemă și trebuie să găsim acel mijloc de îmbinare a elevului cu sala­riatul”, a spus, în cadrul dezbaterilor, Sergiu Iurcu.

În final, după mai multe discuții, gru­pul consultativ a decis să accepte o parte din propunerile sindicatelor. Acestea se referă la unele modificări la art.11 din proiectul de lege, care prevede statutul, drepturile și obligațiile elevului în învăță-mântul dual; la art.19, despre contractul de formare profesională în învățământul dual, dar și la unele din art. 18, care vizează acor­dul de cooperare în învățământul dual.

La propunerea CNSM, au fost exclu­se unele alineate, acceptate altele, dar și menținute unele deja existente. Proiectul de hotărâre urmează a fi definitivat și remis spre aprobare.

Învățământul dual a debutat în Republi­ca Moldova în anul 2014. Numărul elevilor în învățământul dual a crescut constant de la un an la altul, de la 153 de elevi în anul de studii 2015-2016 la 1517 elevi în anul de învățământ 2020-2021.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand