Asistenţa medicală urgentă prespitalicească (AMU) este setul de servicii medicale prestate pacientului în stare gravă, la locul accidentului sau al îmbolnăvirii, în timpul transportării, la necesitate, până la transmiterea lui în instituţia medico-sanitară. Conform Ghidului beneficiarului în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru 2014, aceste servicii le sunt acordate tuturor persoanelor, inclusiv celor care nu sunt asigurate.
Paşii de acces la asistenţa medicală urgentă prespitalicească sunt următorii:
1. Când sunteţi într-o stare gravă de sănătate, beneficiaţi de servicii medicale de urgenţă prespitali-cească.
2. Când aveţi o problemă gravă de sănătate, sunaţi la 903!
3. Beneficiaţi de servicii medicale de urgenţă prespitalicească în regim nonstop şi operativ, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
4. AMU trebuie să vi se acorde chiar şi până la venirea ambulanţei, în orice tip de instituţie medicală, fără a prezenta poliţa medicală şi fără bani!
5. Serviciile de urgenţă prespitalicească pot fi solicitate la propria cerere sau a persoanei care vă este în preajmă.
6. Convorbirile telefonice dintre dispeceratul medical şi solicitant se înregistrează pe bandă audio şi se păstrează în arhiva Centrului Naţional Ştiinţifico–Practic de Medicină Urgentă.
7. Cooperarea şi încrederea reciprocă dintre medic şi pacient este baza rezolvării cu succes a urgenţelor medicale!
8. Răspundeţi prompt la întrebările dispecerului legate de: adresa exactă, numele bolnavului sau al accidentatului, vârsta, motivul apelului, numărul de telefon, modalitatea sau locul de întâlnire a echipei medicale (la scară, în curte, în stradă, lângă un edificiu public din apropierea locului accidentului sau domiciliu etc.).
9. Răspunsurile oneste la întrebările dispecerului ajută la determinarea tipului şi priorităţii urgenţei, la selectarea profilului şi organizarea operativă a echipei de urgenţă.
10. Urgenţele medicale majore sunt deservite în funcţie de prioritate, fiind stabilite de către dispecer în conformitate cu răspunsurile oferite de solicitant. Vă recomandăm să nu reluaţi apelurile către 903!
11. Pentru a exclude complicaţiile în cazul accidentelor rutiere sau traumatismelor ce impun o atenţie sporită, evitaţi transportarea de sine stătătoare sau cu transport de ocazie a suferindului. Aşteptaţi ambulanţa pentru acordarea asistenţei medicale urgente calificate.
12. Sfaturile şi consultările medicale telefonice nu sunt oferite la 903! Apelaţi serviciul „Sfatul medicului” la telefonul 0-22-25-07-33 ori biroul de informaţie al Centrului Naţional Ştiinţifico–Practic de Medicină Urgentă, la 0-22-92-60-33.
13. Echipele de urgenţă nu sunt solicitate pentru a constata decesul. În aceste situaţii este chemat medicul de familie.
14. Un apel fals sau nefondat poate împiedica sau întârzia sosirea echipei de urgenţă acolo unde aceasta este cu adevărat necesară.
15. Pentru a clarifica toate problemele apărute în urma prestării serviciilor AMU, apelaţi medicul coordonator al Dispeceratului central la nr. de telefon 0-22-25-07-22 sau GSM 0-78301820.