
Foto: vocea.md
Asistenţa medicală primară este setul de servicii medicale care include activităţi de profilaxie, de consultanţă în scop curativ şi de suport, oferite de medicul de familie şi echipa sa. Acestea sunt acordate tuturor persoanelor, inclusiv celor care nu sunt asigurate.
Pentu a avea acces la serviciile respective:
1. Aveţi dreptul şi obligaţia de a vă alege şi înregistra la instituţia medico-sanitară primară.
2. Când aveţi o problemă de sănătate, doar medicul de familie vă oferă accesul la serviciile medicale necesare, eliberându-vă biletul de trimitere pentru consultaţia medicului specialist ori pentru spitalizare.
3. Medicul de familie, neurologul, psihiatrul sau endocrinologul (după caz) vă poate prescrie reţeta pentru medicamentele compensate.
4. Medicul de familie este obligat să vă supravegheze starea de sănătate pe toată perioada de tratament ambulatoriu.
5. Pentru a beneficia de consultaţia medicului de familie, este necesară programarea prin telefon, internet sau direct la ghişeele de înregistrare din instituţia primară.
6. Programul de lucru al instituţiei medicale primare este elaborat de şeful acesteia, în funcţie de specificul localităţii (rural/urban), anotimp (vară/iarnă), numărul medicilor de familie/asistenţilor medicali.
7. Asistenţa medicală primară, acordată de medicul de familie în comun cu echipa sa, include următoarele servicii şi activităţi:
• servicii profilactice: promovarea modului de viaţă sănătos, supravegherea dezvoltării fizice şi psihomotorii a copilului prin examene de bilanţ, imunizarea, supravegherea gravidelor şi îngrijirea postnatală a lăuzelor, planificarea familiei, controlul medical anual cu examinarea: pielii, a glandei tiroide, ganglionilor limfatici; examinarea glandei mamare (femei după 20 de ani); măsurarea tensiunii arteriale.
tonometria oculară (de la 40 ani); aprecierea acuităţii vederii; indicaţie pentru efectuarea microradiofotografiei (contingentul periclitant); indicaţie pentru aprecierea nivelului glicemiei (grupele de risc); indicaţie pentru testarea serologică MRS (cu colectarea probei de sânge din venă), testarea HIV; examinarea ginecologică profilactică, inclusiv prelevarea frotiului pentru examenul citologic; controale medicale periodice cu prescrierea, la necesitate, a investigaţiilor de laborator şi instrumentale; prestarea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, programarea şi efectuarea vaccinării planice a populaţiei, controlul medical profilactic pentru instituţiile medico–sanitare publice, de învăţământ şi întremare (bugetare).
• servicii medicale curative: consultaţie (anamneză, examen clinic) cu stabilirea diagnosticului, recomandarea investigaţiilor de laborator şi instrumentale şi prescrierea tratamentului, inclusiv a medicamentelor compensate, în tratament ambulatoriu; manopere de mică chirurgie în stările urgente; tratament în cabinete de proceduri şi la domiciliu (injecţii intramusculare, intravenoase, inclusiv asigurare cu consumabile), în cazul lipsei contraindicaţiilor pentru tratament în condiţii de ambulatoriu; monitorizarea tratamentului şi a evoluţiei stării de sănătate a bolnavilor cronici; luarea în evidenţă a bolnavului de TBC; asistenţa medicală la domiciliu, inclusiv în cazul urgenţelor medicochirurgicale; prestarea serviciilor medicale persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
• servicii medicale în situaţii de urgenţă: asistenţa medicală în cazul urgenţelor medico-chirurgicale; solicitarea ambulanţei pentru cazurile care depăşesc competenţa medicului de familie.
• activităţi de suport: eliberarea şi evidenţa certificatelor de concediu medical; organizarea trimiterii la Consiliul de Expertiză Medicală a Vitalităţii; eliberarea şi evidenţa certificatelor medicale despre starea sănătăţii, inclusiv persoanelor înainte de căsătorie, pentru îngrijirea copilului bolnav, adeverinţelor medicale, certificatelor de deces.
P