
Foto: baricada.ro
Stimaţi domni şi doamne de la “Vocea poporului”!
După ce am făcut cunoştinţă cu materialul din “Vocea poporului” despre copiii politicienilor, am înţeles că niciodată nu va fl ordine în şcolile din ţară.
Am lucrat 35 de ani profesor, dar atât haos ca în prezent în şcoli nu mi-am închipuit că poate exista. Privesc dimineaţa când merg copiii la şcoală şi nu înţeleg, la şcoală merg sau în excursie. Duc în spate nişte rucsacuri tixite de merg gârboviţi. Am înţeles ce duc copiii în genţi, după ce am făcut cunoştinţă cu copila vecinei din clasa întâi. Pe lângă abecedar şi matematică mai are un şir de manuale suplimentare, diferite caiete pentru lucrul individual şi suplimentar. Şi toate acestea trebue zilnic să le poarte la şcoală, fiindcă nu ştiu ce va dori învăţătoarea să propună elevilor să studieze la lecţii. Lucrul pe acasă se dă mai mult decât în clasă. De fapt, temele se dau părinţilor, deoarece copiii nu ştiu să citescă. De aceea învăţătorii îi obligă pe părinţi să vină la sfârşitul lecţiilor, la şcoală, ca să scrie temele pentru acasă. Când în şcoală activează grupa de zi, ce durează două ore, părinţii trebuie să achite 180 lei pe lună, iar dacă doresc ca copilul să stea la grupă încă două ore, părinţii trebuie să achite învăţătoarei căte 20 lei pe zi, adică 400-440 lei lunar. După cum vedeţi, nu-i rău deloc să încasezi pe lângă salariul lunar, primit de la stat, un supliment de 5000-6000 lei din buzunarul părinţilor. Dar nu numai această plată revine părinţilor. Ei trebuie să achite câte 50 lei lunar dereticătoarelor ca să facă curăţenie în clasă. Mai adăugăm aici fondul şcolii 50-100 lei, ceva bani de ziua de naştere a învăţătoarei, Ziua Profesorului, Anul Nou şi alte sărbători. Astfel, vă puteţi da seama că un salariul lunar al unui lucrător din cultură nu ajunge să satisfacă cerinţile şcolii, dar cu ce să mai trăiască? Demnitarii noştri nu ştiu ce se face în şcoli pentru că odraslele lor învaţă în străinătate. Ar trebui de interzis demnitari-lor să-şi trimită copiii la studii peste hotare, doar atunci poate vor şti ce se face în şcoli.
Acum ei zic părinţilor să nu plătescă, dar nu-şi dau seama că suferă copiii, care sunt terorizaţi, dacă nu achită tot ce le cere profesorul. Cred că e timpul ca Ministerul Educaţiei să se implice serios în aceste probleme, să interzică orice strângere de bani de la părinţi. Să interzică şi fondul şcolii, fiindcă sub masca lui îşi fac suplimente la salarii profesorii. Să nu existe nici un fel de plată pentru lucrul suplimentar. Suplimentar să lucreze, dacă nu-şi face lucrul în timpul orelor destinate instruirii. Dacă faci lucru necalitativ – munceşte suplimentar. Aşa a fost tot timpul. În asemenea condiţii am lucrat şi eu timp de 35 ani.
Aş dori să-şi expună părerea pe marginea acestui subiect, pe paginile ziarului „Vocea poporului” şi alţi foşti pedagogi.
Cu stimă,
Mihail Opincă,
profesor pensionar, mun. Chişinău