– Doamnă Angela Otean, cum ați început noul an? Fiindcă pe cel vechi l-ați terminat in crescendo: ați fost nominalizată „Femeia anului în justiție” de revista „Aquarelle”.
– Anul acesta l-am început, se pare, cu stângul. Cu o viroză severă și cu o senzație că am mai descoperit o nouă tulpină de Covid. (Râde). In crescendo… Sper că și anul acesta să fie unul favorabil.
Un an nou începe întotdeauna cu speranța că va fi un unul bun, de pace pentru țara mea, dar și pentru vecinii noștri, un an cu realizări frumoase și vise împlinite pentru cei tineri din familia mea, cu belșug și sănătate pentru cei înțelepți și cărunți la tâmple. Așa l-am cunoscut și pe ăsta, 2023. I-am spus bine ai venit și ne-am pus pe treabă. Tare sperăm că va fi un an rodnic și proiectele gândite vor căpăta contur și finalitate benefică pentru oamenii muncii.
– Cum ați primit vestea că ați fost nominalizată de revista „Aquarelle” ca Femeia anului 2022, categoria Femei în justiție?
– Da, adevărat, o surpriză plăcută și neașteptată a fost această nominalizare la categoria Femeia in justiție. O lună m-a ținut în emoții, atât timp cât s-a desfășurat votarea. Aveam sentimentul că sunt într-o cursă de ciclism unde nu poți părăsi pista. Înțelegeam că nu depinde de mine rezultatul final. La un moment dat, mă cuprinsese o teamă că voi fi de râs (sau de plâns), dar la cum am văzut și simțit susținerea colegilor mei, am înțeles că sunt sprijinită de cei și cele cărora le-am fost de ajutor în apărarea drepturilor de muncă, a garanțiilor sociale, făcând justiție socială.
Pe lângă munca sindicală, mai sunt mediator autorizat de Ministerul Justiției, membru al Colegiului Disciplinar al Judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, numită pe un termen de șase ani, dintre care cinci deja s-au scurs.
– Până a deveni lider sindical, ați lucrat mulți ani în structurile de forță, părăsind sistemul în grad de colonel. Cum e apreciată „femeia în epoleți” de colegi, eventual, de șefii din structurile respective?
– Ofițerii nu părăsesc sistemul niciodată. Cine și-a satisfăcut serviciul în sistemul organelor de forță, și la pensie rămâne cu el în suflet. E un fel de Crez al militarilor și al celor cu grade speciale. Așa că și preocuparea mea de acum e îndreptată tot spre cei care ne urmează în cariera profesională. Pe timpuri, nu era greu sa te afirmi în carieră, cel puțin pentru mine a fost posibil să mă afirm în funcții de conducere alături de colegii mei bărbați. Și am avut susținerea și încrederea lor. În echipa managerială nu eram doar eu, erau încă vreo trei colege, care făceam tot posibilul să fim la nivelul cuvenit și să facem față situației și statutului. Și ne-a reușit. La pensionare dețineam gradul de colonel și medalia Meritul Civic, conferită de președintele țării. Cred că a fost o apreciere înaltă.
– Sunteți vicepreședintă a Comisiei de Femei din cadrul CNSM. Ce ne puteți spune despre respectarea egalității de gen în viața de toate zilele, în economie, că în sindicate știm că femeile sunt apreciate la justa lor valoare…
– Mai întâi de toate, vreau să spun, din poziția de președinte al Sindicatului „Demnitate”, sindicat al polițiștilor, domeniu în care circa 25 la sută de angajați sunt doamne. Nu e compartiment sau subdiviziune în poliție care să nu aibă angajate femei, și asta e un indiciu care denotă respectarea egalității de gen.
La fel e în toate organele de forță din țara noastră. În funcția de ministru de Interne este o doamnă care are în sine atâta bărbăție, încât merită tot respectul. Parlamentul are peste 40 de deputate, corpul de miniștri din Guvern este condus de o doamnă prim-ministru. Nu mai vorbesc de șefa statului: pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, o doamnă a fost aleasă la conducerea țării. În calitatea mea de vicepreședintă a Comisiei de Femei, cred că în RM, în prezent, s-a creat un mediu propice tuturor salariatelor cu abilități și competențe pentru a obține performante și a creste în carieră, a accede în funcții de conducere.
– Ce ar trebui să facă structurile de stat, guvernarea, ca femeile de la noi într-adevăr să-și poată pune în valoare întregul potențial intelectual, uman?
– Să le motiveze, acordându-le undă verde. Să nu le umbrească valoarea și să le încurajeze. Femeile Moldovei pot fi competitive la ele acasă cu eforturi comune, cu susținerea bărbaților, cu sprijinul statului. Eu chiar cred că Moldova va reuși!
– În final, o urare pentru suratele noastre.
– Anul care a venit să vă bucure inimile cu belșug și prosperitate, cu familii unite și copii sănătoși. Munca să vă fie apreciată la justa valoare, sindicatul să vă fie călăuză în drepturi de muncă respectate și salarii motivante acordate.