Polițiștii sunt o pătură a societății aparte, disciplinați, care execută ordinele legale și sunt gata la orice oră, de zi sau de noapte, să-și îndeplinească misiunea de bază: apărarea ordinii publice. Pandemia nu i-a prins nepregătiți, ca pe mulți concetățeni, atâta doar că le-a făcut munca și mai dificilă, și mai riscantă.
Numai MAI în prezent are peste 800 de salariați care au fost testați cu coronavirus. Sunt constatate șase pierderi omenești, dintre care patru polițiști, un cadru medical și un angajat al serviciului finanțe. Tristă situație, în condițiile în care vârsta polițiștilor variază între 30 și 50 de ani.
Mereu la datorie, uneori lucrează și peste program
Pe întreaga perioadă de stare de urgență în sănătatea publică, angajații structurilor de forță au fost mereu la datorie, cu program deplin, uneori muncind și peste program.
Federația Sindicatelor „Sindlex”, a solicitat în repetate rânduri Executivului și Legislativului ca angajații MAI, care muncesc nemijlocit la menținerea regulilor de carantină epidemiologică, pentru prevenirea molipsirii colective cu acest virus ucigaș, să fie beneficiarii unei indemnizații suplimentare pentru risc sporit de infectare.
„Așa cum au beneficiat medicii, de suplimente de 100%, angajaților MAI, MJ să li se acorde suplimentar măcar 50 la sută din salariul de funcție, pe perioada pandemiei. Inițiativa noastră nu a avut sorți de izbândă, motivația fiind una ridicolă: lipsa banilor în buget”, a spus cu regret Angela Otean, președinta Sindicatului „Demnitate”, secretar general al Federației „Sindlex”.
Criza cadrelor este atât de acută, încât cei angajați sunt nevoiți să lucreze până la epuizare. „Niciodată, de la începutul carierei profesionale în organele de forță, nu am crezut că aceste instituții cu tradiții vechi, cu oportunități pe ani buni, vor deveni instituții cu multe funcții vacante, cu salariați temporar încadrați, până vor găsi o modalitate de a pleca din țară”, a menționat lidera sindicală.
Muncesc până la epuizare, dar sunt prost plătiți
Cauzele acestei situații nici pe departe nu sunt ale sistemului polițienesc, ci țin mai mult de starea psihoemoțională a societății noastre. „Dar cel mai grav este că autoritățile, care au menirea de a supraveghea respectarea legislației, neadmiterea ultragierii oamenilor legii, tac și se fac că plouă, că fenomenul este unul sporadic”, afirmă cu îndrăzneală Angela Otean.
Salarizarea nouă, impusă prin legea270/2018, urma să aducă mai multă transparență, egalitate instituțională și șă omită discrepanța salarială pentru unele bresle din aceeași ramură de activitate.
Demersurile sindicatelor au rămas nesoluționate
„Daca cineva a și câștigat după adoptarea acestei legi, aceștia nu au fost funcționarii publici cu statut special din grupul de executare. Conducătorii au fost beneficiarii salariilor majorate, or și până în prezent mai avem categorii de personal care primesc compensări salariale, deoarece salariul acestora este diminuat. Deși, de-a lungul anilor 2019-2020, am tot solicitat, începând cu Ministerul Finanțelor, Guvernul, anumiți deputați, Comisia parlamentară de specialitate, să întreprindă măsuri și acțiuni concrete în vederea revizuirii salarizării pentru unele categorii de personal din sectorul ordine publică și securitate națională, demersurile noastre sindicaliste au rămas nesoluționate”, declară Angela Otean.
Statul care nu-și poate întreține angajații din sectoarele cheie devine un stat eșuat. Austeritatea bugetului nu trebuie să deranjeze salariații care muncesc conștiincios. Mai degrabă, este problema serviciilor de control ale statului, ce nu reușesc să promoveze o politică fiscală echilibrată.
Organigrama oricărei instituții este planificată și aprobată în funcție de nevoile instituționale și de sarcinile trasate. De doi ani, mii de funcții în domeniu se află sub moratoriu, ceea ce înseamnă că sarcinile și obligațiile funcțiilor înghețate sunt îndeplinite gratis de angajații instituției. „Spun gratis, pentru că toate funcțiile care se află sub moratoriu nu au acoperire financiară. Dar sarcinile din fișa de post al acestora fac parte din matricea instituțională și neîndeplinirea acestora poate devia cursul funcționalității instituționale”, a adăugat Angela Otean.
Sperăm să ieșim cât de curând din această pandemie. Mai sperăm că și declinul pe anumite segmente va fi stopat și resetarea funcționalității instituționale va da rezultate palpabile. Breasla își dorește stabilitate, salarizare ajustată cerințelor și muncii depuse, și respectul societății, a conchis liderul Sindicatului „Demnitate”.