Angela Ozerova, preşedintele comitetului sindical de la Direcţia de troleibuze Bălţi, exercită această funcţie timp de 15 ani. A conlucrat cu trei conducători de întreprindere. „Sunt diferite situaţiile în care a fost nevoită să se implice organizaţia sindicală. În februarie 2015, în baza unui ordin al administraţiei, au fost disponibilizate 36 de persoane, ceea ce constituia la acel moment 11,6 la sută din numărul total de angajaţi. Drept motiv pentru disponibilizare a fost invocată starea financiară dificilă a întreprinderii”, a subliniat liderul sindical.
Au obţinut câştig de cauză
Din păcate, administraţia nu a studiat problemele şi situaţia fiecărui angajat în parte. Reducerea de personal a fost efectuată cu devieri de la legislaţia în vigoare. Comitetul sindical al Direcţiei de troleibuze nu și-a dat acordul la eliberarea din funcţie a persoanelor respective, iar în acest sens a adus mai multe argumente. Cu părere de rău, nu am fost auziţi de conducere şi toate cele 36 de persoane l-au acţionat în justiție pe fostul director. Prima instanță şi Curtea de Apel Bălţi le-a dat câştig de cauză acestor angajaţi.
Potrivit sursei citate, „fostul şef al întreprinderii, pe de o parte, disponibiliza cadrele, iar pe de altă parte, aducea alte persoane din anturajul său, în locul persoanelor care erau concediate, doar că schimba denumirea funcţiei şi li se oferea salarii mai mari. Pe toţi şefii de secţii i-a schimbat împotriva voinţei lor. A încercat să facă acelaşi lucru şi cu mine. Drept răspuns, am primit două mustrări, care, după părerea mea, nu au avut nici o bază legală. Ex-directorul s-a gândit că, după astfel de acţiuni, mă poate elibera din serviciu. Dar, spre părerea lui de rău, nu a reușit. Judecătoria de primă instanță şi Curtea de Apel a municipiului Bălţi mi-au dat câştig de cauză, astfel încât ordinele de aplicare a mustrărilor au fost anulate. Membrii de sindicat au fost uniţi, pentru a păstra colectivul. Majoritatea angajaţilor au o vechime mare în muncă. Până la urmă, s-a întâmplat că acest conducător, despre care vă povestesc, a fost eliberat din serviciu, din mai multe motive”.
„Cu noul şef conlucrăm ca la început de cale”
Preşedinta comitetului sindical al Direcţiei de troleibuze Bălţi a relevat că, din toamna anului trecut, a venit alt şef, cu care conlucrează ca la început de cale. „Să sperăm că această cooperare va fi spre folosul membrilor de sindicat, astfel încât vom reuşi să păstrăm locurile de muncă şi să avem un salariu decent. Bineînţeles, conducătorul încearcă să facă
ordine sub aspect disciplinar şi poate chiar are dreptate în unele cazuri. Dar comitetul sindical se pronunţă în mod diferenţiat pe marginea tuturor demersurilor administraţiei, cum a făcut-o şi până acum. Nu luăm decizii pripite, analizăm minuţios orice problemă. Ştim că nu întotdeauna administraţia este încântată de acţiunile noastre. Studiez legislaţia în vigoare, modificările legislative, pentru că doar având cunoştinţe voi putea să apăr drepturile salariaţilor”, a subliniat Angela Ozerova.
Negociază un nou contract colectiv de muncă
Angela Ozerova a menţionat că, deşi Primăria Bălţi achită călătoria gratuită a unor categorii de pasageri, cum ar fi pensionarii, aceşti bani compensează doar energia electrică consumată de întreprindere. „Salariul pentru taxatori şi şoferi este foarte mic şi îmi pare rău pentru această categorie de angajaţi, deoarece ei muncesc şi în frig, şi pe căldură, de la ora 6 dimineaţa, câte 12 ore zilnic, pentru doar două mii de lei, iar acasă îi aşteaptă 3-5 copii. Comitetul sindical depune toate eforturile pentru a le păstra locurile de muncă şi a le apăra drepturile. Din 32 de demersuri de concediere în anul 2016, comitetul nostru sindical a dat acordul doar în cazul a opt salariaţi. Organizaţia sindicală exercită şi funcţia educativă, pentru că ne-am angajat să fim disciplinaţi în contractul colectiv de muncă. Datorită negocierilor dintre sindicate şi administraţie, şoferii şi taxatorii care nu au încălcări disciplinare beneficiază de premii”, a adăugat liderul sindical.
Sursa citată a menţionat că recent au demarat negocierile în vederea unui nou contract colectiv de muncă la nivel de întreprindere, pentru următorii trei ani. „Actualul contract prevede ajutor material la concediu, pentru angajaţii care au o vechime în muncă de cel puţin cinci ani. Vom propune administraţiei să majoreze acest ajutor de la 500 la 1000 de lei. Totodată, vrem să introducem un concediu cu durata de trei zile pentru taţii care îngrijesc nou-născuţi”, a menţionat Angela Ozerova, care a adăugat că, din cauza condiţiilor grele de muncă, la întreprindere se înregistrează o mare fluctuaţie de cadre, în special în rândurile taxatorilor. „Oricum, oamenii au încredere în sindicat – din cei 315 angajaţi, 305 sunt membrii de sindicat”, a spus Angela Ozerova.
Maria Zaim, taxatoare la Direcţia de troleibuze Bălţi: „Lucrez de 12 ani. Salariile lasă mult de dorit. Am studii superioare, dar beneficiez de o pensie mizeră, de doar 900 de lei lunar. Am lucrat opt ani pe aceeaşi rută de troleibuz, am dat 100, 103% venit, dar acum, de unde bani, dacă nu sunt oameni în oraş? Avem probleme, de care doar comitetului sindical putem să ne plângem”.
Andrei Talpă, şofer: „Administraţia Direcţiei de troleibuze Bălţi are cerinţe mari faţă de angajaţi. În acelaşi timp, ne-am dori să fim remuneraţi mai bine. Trebuie să mă ţin de lucru, pentru că am acasă patru copii”.
Solicitat de redacţia ziarului „Vocea poporului”, Serghei Avramenco, directorul Direcţiei de troleibuze Bălţi, a opinat că, „în primul rând, trebuie să muncim cinstit, ca să îmbunătăţim situaţia financiară a întreprinderii. În prezent, se efectuează controlul taxatorilor, aşa cum ar fi trebuit să fie întotdeauna. Desigur, această monitorizare stârneşte nemulţumirea unor angajaţi. Dacă se va îmbunătăţi situaţia economico-financiară a întreprinderii, vom putea să majorăm şi salariile şi să creăm condiţii mai bune de muncă. Chiar în condiţii financiare destul de dificile, am reuşit să majorăm salariile taxatorilor cu 15%, de la 1 ianuarie anul curent. Sper că împreună cu sindicatul vom ajunge la o disciplină corespunzătoare la întreprindere”.
Vom ajuta şi la negocierile cu Consiliul Municipal Bălţi
Potrivit Anei Selina, preşedinta Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice”, „Comitetul sindical al Direcţiei de troleibuze Bălţi, ca şi alte întreprinderi municipale, activează în condiţii economico-financiare dificile. Întreprinderea a fost nevoită să ia un credit pentru a procura noi unităţi de transport, iar administraţia publică locală ia decizii privind călătoria gratuită a unor categorii defavorizate şi nu compensează aceste cheltuieli în mod regulat. Dar există şi o altă latură a acestei probleme – depinde mult cât de cinstit lucrează angajaţii. De aceea, comitetul sindical, atunci când apără salariaţii în ceea ce priveşte retribuţiile lunare, condiţiile de muncă, respectarea intereselor membrilor de sindicat, ar trebui să acorde o mai mare atenţie disciplinei, atestării locurilor de muncă şi testării angajaţilor la capitolul profesionalism. Comitetul sindical, în frunte cu Angela Ozerova, abordează insistent aceste probleme în cadrul negocierilor cu administraţia întreprinderii. Membrii de sindicat au încredere în liderul lor. Sper că la negocierea unui nou Contract colectiv de muncă, la nivel de întreprindere, cele două părţi vor ajunge la un numitor comun în ceea ce priveşte soluţionarea mai multor probleme. Consiliul Federaţiei „Sindindcomservice” va oferi consultaţii comitetului sindical al Direcţiei de troleibuze Bălţi, va ajuta să obţină mai multe facilităţi pentru angajaţi, conform Convenţiei colective la nivel de ramură. Dacă va fi necesar, vom interveni şi la negocierile cu membrii Consiliului Municipal Bălţi”, a subliniat Ana Selina.