Munca la negru și salariile în plic rămân a fi în continuare un flagel greu de combătut, care afectează economia țării.
Astfel, în procesul de planificare și efectuare a controalelor fiscale pentru 9 luni ale anului curent, au fost examinate cu prioritate riscurile legate de incorectitudinea declarării plăților salariale.
În cadrul activităților desfășurate de către Serviciul Fiscal de Stat, în 9 luni ale anului 2021, au fost stabilite circa 300 de cazuri privind încălcarea legislației în domeniul raporturilor de muncă. Vorbim aici despre fenomenul muncii „la negru” și a practicii de achitare a salariilor „în plic”.
Ca rezultat, au fost adoptate decizii și calculate suplimentar la buget încasări aferente plăților salariale: impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, penalități și amenzi în valoare totală de peste 20 de milioane de lei. Totodată, în aceeași perioadă a anului curent au fost efectuate peste 200 de vizite fiscale la agenți economici care au declarat livrări considerabile fără declararea angajaților și peste o mie de contribuabili care au declarat salarii mai joase decât salariul minim garantat.
Politici menite să stârpească acest flagel
În opinia Polinei Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică a CNSM, sindi-catele au abordat în repetate rânduri necesitatea elaborării unui document de politici, a unei strategii, care să includă un plan exact de măsuri care trebuie întreprinse de autoritățile statului, în comun cu partenerii sociali, pentru a combate fenomenul respectiv și a contribui la formalizarea locurilor de muncă existente.
„Trebuie să menționăm că acest fenomen își păstrează tendința pe parcursul mai multor ani. Unul din motive ar fi și acele re-stricții în desfășurarea controalelor, care au fost impuse Inspectoratului de Stat al Muncii. Reformele în domeniul controlului de stat au avut un efect nefast și au condus la imposibilitatea desfășurării unor acțiuni, controale inopinate, menite să ajute la depistarea cazurilor nu doar de achitare a salariilor în plic, să zicem, dar și la depistarea persoanelor care sunt fără formă legală de muncă. Avem foarte multe întreprinderi unde angajații activează fără contract de muncă sau oricare altă formă legală de angajare. Impactul este unul destul de mare, atât pentru buget, cât și pentru populația care este angajată în sectorul informal. Unele simulări de calcul demonstrează că bugetul public național pierde venituri de miliarde de lei anual. În principiu, acești bani ar putea fi utilizați și pentru promovarea unor politici sociale, și pentru politici de dezvoltare regională, inclusiv pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar, plata pensiilor, majorarea alocațiilor acordate pentru populație”, a menționat Polina Fisticanu.
Șefa Departamentului pro-tecție social-economică al CNSM susține că angajații care acceptă să muncească la negru, să primească salarii în plic se expun unor riscuri care în timp ar putea să le dăuneze.
„Aceste persoane, ajungând la o vârstă înaintată sau îmbolnăvindu-se, sunt în imposibilitatea de a-și stabili prestații de asigurări sociale. Ei sunt lipsiți de dreptul la o protecție socială echitabilă, la o asistență medicală gratuită, la un concediu anual de muncă plătit. Lucru care este o povară suplimentară”, conchide Polina Fisticanu.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în trimestru doi al anului curent, din totalul salariaților, 7,1% aveau un loc de muncă informal. Salariu „în plic” au primit 6,9% din salariați. Cei mai mulți dintre aceștia muncesc în construcții. În acest sector, munca a 62,2% din totalul persoanelor ocupate nu este contabilizată oficial.